Finansal hiyerarşi teorisinin İMKB'de işlem gören işletmeler üzerinde test edilmesi
Testing the pecking order theory on the firms quoted at ISE
  1. Tez No: 250519
  2. Yazar: EDA ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Modigliani-Miller Yaklaşımı, Finansal Hiyerarşi Teorisi, Denge Teorisi, Temsil Teorisi, Kaldıraç, Asimetrik Bilgi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sermaye yapısı kararları, işletmelerin farklı sermaye bileşimlerini oluşturarak belirlediği ve işletmeler için önem taşıyan kararlardır. İşletmeler bu kararları belirlerken, kendilerini ve başka işletmeleri etkileyen içsel ve dışsal faktörleri göz önünde tutarlar. Çalışmada sermaye yapısının oluşumunu açıklamaya dönük yaklaşımlardan biri olarak finansal hiyerarşi teorisi ele alınmıştır.Yapılan çalışmada, işletmelerin kaynak bulmak için öncelikle iç finansmanı daha sonra borçla finansmanı ve en son seçenek olarak da hisse senedi ihracı ile finansmanı kullanacağını savunan finansal hiyerarşi teorisi, bu teorinin işleyişi ve finansal hiyerarşi teorisini incelemek için kaldıraç ile çeşitli finansal değişkenlerin aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir.İşletmelerin hedef borç oranının olmadığını belirten finansal hiyerarşi teorisinde, işletmelerin dış finansmana yönelmek durumunda kaldıkları zaman önceliği hisse senedi ihracı ile finansmana kıyasla borçla finansmana verdikleri öne sürülür.Analiz kısmında Türk işletmelerin finansal hiyerarşi teorisine uygun davranıp davranmadığı incelenmiş ve elde edilen sonuçlara göre, Türk işletmelerinin genel olarak finansal hiyerarşi teorisi ile uyumlu olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The capital structure decisions are determined by the combinations of different capital, and these decisions are very important for a firm. The firms put in internal and external factors. In this study, the pecking order theory has been explained .In this context, we have analysed the pecking order theory which sustains that firms follow a hierarchy of financial decisions when establishing its capital structure. Initially, firms prefer internal financing and firms need external financing, the sequence would be the issuing of debt, before opting for issuing stock. The implementation of the pecking order theory and the relationship leverage and financial variables have been evaluated. In the pecking order theory which implies that firms have no target leverage ratio, initially firms issue debt when they have to use outside financing.In the part of analysis, the behaviour of Turkish Firms capital structure is suitable or not to the pecking order theory has been analysed, and according to the obtained results, the capital structure decisions of Turkish firms are not compatible with the pecking order theory has been found.KEYWORDS: Capital Structure, Modigliani-Miller Theory, Pecking Order Theory, Trade-Off Theory, Agency Theory, Leverage, Asymmetric Information