Theoretical terms and the ontic structural realism
Teorik terimler ve ontıc structural realism
  1. Tez No: 250625
  2. Yazar: NEVZAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMET BAĞÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Teorik terimler, realism, instrumentalism, structural realism, Theoretical terms, realism, instrumentalism, structural realism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın ana amacı bilimsel gerçekçiliğin anti-realist itirazlara rağmen hala savunmaya değer bir görüş olduğunu göstermektir, çünkü ?realist iddialar? olmadan bilim yapmak olanaklı değildir. Bu çalışmanın ikinci amacı gerçekçiliğin yeni biçimlerinin anti-realistlerin haklı itirazlarına ne derece tatminkar cevaplar verdiğinin araştırılmasıdır. Ana amaçla alakalı olarak, teorik terimleri içinde metafizik barındırmayan betimlere indirgemenin ya da gözlemlenebilir nesnelerle açıklamanın mümkün olmadığını göstermek çalışmanın kapsamı içindedir. Diğer taraftan, çalışmada ikinci amaca ilişkin ontik structural realistlerin şu iddiası tartışılmaktadır: Bilimsel teorilerdeki metafizik kısımlar aslında teorik terimlere tikel göndermeler yapılmasından kaynaklanmaktadır. Kuantum fiziğindeki bazı buluşlar bu iddiayı destekler niteliktedir. Son olarak tezde bu durumun geçerliliği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to show that scientific realism is still worth advocating despite its vulnerability in the face of anti-realist objections. For, it does not seem possible to `do science? without realist commitments. The second purpose of this study is to investigate the plausibility of the novel versions of realism in the sense that whether they can satisfactorily respond to the anti-realist objections. Regarding the main purpose, I try to show that theoretical terms are neither reducible to observables nor they can be dispensed with. Hence in scientific theories there always remains a metaphysical part. Regarding the second purpose I discuss ontic structural realism which holds the individualistic attributions responsible for the metaphysical parts in theories and suggests that non-individualistic interpretation of theoretical terms is possible. The legitimacy of Ontic structural realism?s suggestion, as its advocates claim, lies within quantum facts.