Trablusgarb meselesi ve kamuoyunun tutumu (1878-1912)
Trablusgarb issue and the Ottoman public attitudes (1878-1912)
  1. Tez No: 250934
  2. Yazar: ZOUBEİR KHALFALLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Trablusgarb, Kuzey Afrika, Osmanlı, Avrupa, Basın, Trablusgarb, North Africa, the Ottomans, Europe, Press
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 310
Özet
?Trablusgarb Meselesi ve Osmanlı Kamuoyunun Tutumu (1878-1912)? başlığını taşıyan doktora tez çalışmamızda 1878-1912 yılları arasında Trablusgarb Meselesi'nin medya boyutunu ele alıp söz konusu meseleye Osmanlı basını ile kamuoyunun bakışını analiz etmeye çalıştık.Trablusgarb Meselesi, doğum evresinden 1878 Berlin Kongresi sonrasına kadarki tüm süreçte Osmanlı tarihi ve Akdeniz ile Kuzey Afrika'nın geleceğinde büyük bir dönüm noktası olarak tezahür etmiştir. Nitekim bu mesele, Akdeniz bölgesinin ve özellikle de Kuzey Afrika'da yaşanan Osmanlı-İtalya çatışmasının önemli halkalarından birini oluşturmaktadır. Çünkü Avrupa sömürgecilik anlayışının, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde bir genişleme politikası olarak uygulama alanına koyduğu bu mesele ile amacı, Osmanlı Devleti'nin varlıklarını ele geçirmekti.Trablusgarb Meselesi, sadece Osmanlı Devleti ile İtalya arasında meydana gelen bir savaş olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü Trablusgarb Savaşı XIX. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren, yani Fransa'nın Cezayir'i işgalinden beri bölgedeki uluslararası dengeler ve ilişkilerde meydana gelen anlaşmazlıklar sonucunda ortaya çıkmış bir olaydır. Öte yandan Trablusgarb Meselesi, uluslararası ilişkilerin yanı sıra yerel ve dünya kamuoyunun doğasını etkileyen önemli bir faktördür.Bu tezle, Trablusgarb Meselesi'ni bir Osmanlı-İtalyan savaşı olarak gören inceleme ve araştırmalardan farklı olarak, meselenin sadece askerî bir savaş olmayıp büyük ölçüde bir medya savaşı olduğu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
? Trablusgarb issue and the Ottoman public attitudes (1878-1912) ? PhD thesis title , we tried within this work to analyze the Trablusgarb issue between years 1878-1912 and to emphasize on the view of Ottoman media and public pressTrablusgarb issue birth after the Congress of Berlin in 1878. It has been turned as a major point during all stages in the process of Ottoman history and the future of the Mediterranean and North Africa. Indeed, the people of the Mediterranean region and especially of the North Africa, was the most constituent of the Ottoman-Italy clash. Because, the Europe expansionism policy within the borders of the Ottoman Empire aims to dominate the Ottoman State fortuneWe should not consider the Trablusgarb issue only as a war between Italy and the Ottoman State. Because, after the second quarter of the XIX. century, Trablusgarb war was a result of the international instability and regional conflict caused by the invasion of France on Algeria .On the other hand, the Trablusgarb issue was a very important factor that affects the public and international opinions.This thesis, takes in another view than other researches the question of Trablusgarb as Ottoman and Italian war, it do not show only the millenarian war but it brings in to focus the war media .