Semi-Riemann warped çarpım uzayları
Semi-Riemannian warped products
- Tez No: 251110
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SALİMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Semi-Riemann Geometri, Çarpım Manifoldları, Warped Çarpımı, Diferensiyellenebilir Manifoldlar, Semi-Riemannian Geometry, Product Manifolds, Warped Products, Differentiable Manifolds
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tezde semi-riemann geometri olan warped çarpımları incelenmiştir. Bu amaçla ilk olarak , warped çarpım manifoldu tanımlandı. Warped çarpımın olması durumunda metrik tensörü ile in bir semi-riemann çarpım manifoldu olduğu gösterildi. Warped çarpımda bir eğrisinin geodezik olması için gerekli şartlar araştırıldı. Ayrıca warped çarpım uzayının eğriliği B ve F in eğrilikleri f vasıtasıyla bulundu. Warped çarpım kavramı semi-riemann submersiyonu vasıtasıyla genelleştirildi ve semi-riemann submersiyonu altında M deki yatay geodeziklerin B deki geodeziklere dönüştüğü gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, warped products which are semi-riemannian geometry are investigated. For this aim, firstly, the warped product manifold , is described. It is shown that if warped function , is the semi-riemannian product manifold with metric tensor . In warped product, necessary conditions are investigated in order that a curve is a geodesic. Also the curvature of a warped product and the curvatures of B and F is found in terms of its warping function f. The notion of warped product is generalized by semi-riemannian submersion and it is shown that under a semi-riemannian submersion horizontal geodesics in M map to geodesics in B.