Kalite fonksiyon göçerimi yaklaşımı ile tedarikçi seçimi: Araç üstü vinç imal eden bir işletmede uygulama
Supplier selection with quality function deployment approach: An application in a facility manufacturing vehicle mounted cranes
  1. Tez No: 251389
  2. Yazar: BEYHAN TOPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN PAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Kalite Evi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Supplier Selection, Quality Function Deployment, House of Quality, Supply Chain Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Organizasyonlar, faaliyetlerini sürdürebilmek için birçok tedarikçi firmayla çalışmak zorundadırlar. Tedarikçi firmaların bir grup adayın içinden seçilmesi zor bir karar problemidir. Bu çalışma tedarikçi seçim problemi için Kalite Fonksiyon Göçerimi'nin tipik bir yaklaşımı olan Kalite Evinin kullanılması olarak yeni bir metot önerir. Güvenilirliği test etmek için metot vinç ve taşıma araçları yapan bir firmanın tedarikçi seçim sürecine uygulanmıştır.Çalışma, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak için hesaplanan ürünün sahip olması gereken özelliklerin tanımlanması ile başlar, sonra bunları karşılayacak tedarikçiden gelen ürün özelliklerinin tanımlanmasıyla devam eder. Bunlar arasındaki korelasyon matrisi oluşturulur ve en sonunda da ürün için istekleri en iyi karşılayan tedarikçi seçilir, ürün için kalite evi matrisi oluşturulur.
Özet (Çeviri)
Organizations have to work with a lot of supplier firms in order to continue theiractivities. Selecting the supplier firms from a group of candidates is a difficultdecision making problem. This article suggests a new method that transfers the house of quality (HOQ) approach typical of quality function deployment (QFD) problems to the supplier selection process. To test its reliability, the method is applied to a supplier selection process for a firm that products crains and trasformation vehicles.The study starts by identifying the features that the purchased product should have (internal variables ``WHAT??) in order to satisfy the company?s needs, then it seeks to establish the relevant product characteristics that comes from Suppliers (external variables ``HOW??) . The correlation matris between Whats and Hows is formed and at the end of the study,the best supplier meeting the company?s needs is chosen, house of Quality (HOQ) for the product is formed.