Beton karot numunelerin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
An investigation about the assessment of concrete core samples
  1. Tez No: 251400
  2. Yazar: ERDOĞAN BERBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Betonun basınç dayanımı, Beton sınıfı, Karot numune, Karot dayanımı, Türk Standartları, Concrete, Compressive strength of concrete, Concrete class, Core sampling, Core samples strength, Turkish standards
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Beton üzerinde uygulanan en önemli kalite testi basınç dayanımı testidir. Bu testler; tahribatlı, yarı tahribatlı ve tahribatsız yöntemler olmak üzere 3'e ayrılır. Tahribatlı yöntemler diğer yöntemlere göre daha güvenilir sonuçlar verir. Tahribatlı yöntemlerden en çok kullanılanı karot alma yöntemidir. Bu yöntemle yapıdan yürürlükte bulunan standartlara göre karot adı verilen numuneler alınmakta, silindirik beton numuneler üzerinde gerçekleştirilen deney sonuçlarına göre beton sınıfı belirlenmektedir. Ancak yönetmeliklerde beton sınıfı ideal koşullarda üretilen, saklanan ve deneye tabi tutulan standart numune dayanımları cinsinden tanımlandığından, karot dayanımlarını standart numune dayanımına dönüştürmek için karot dayanımına etki eden parametreler dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada karot numune dayanımına etki eden parametreler incelenmiş ve beton kabul koşulları yürürlükte olan standartlara göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important quality test on concrete is the determination of compressive strength. These tests are separated into three groups as destructive, semi ? destructive and non ? destructive methods. Destructive methods give more reliable results than other methods. The most widely used method of destructive methods is core sampling. In this method, cylinder concrete specimens, which are known as a core, are taken from the structure according to the related standards and concrete class is determined by the results of experiments that are realized on the concrete core samples. But concrete class is described as produced, kept and tested by means of standard sample strength, in order to transform core sample strength to standard sample strength; parameters effecting core samples must be taken into consideration. In this study, parameters effecting core samples strength were examined and concrete acceptance conditions were evaluated according to related standards.