Boğaziçi köylerinden Kuzguncuk'ta kıyı yerleşimi üzerine bir inceleme
A research on waterfront settlement at Kuzguncuk one of the villages on the Bosphorus
  1. Tez No: 251437
  2. Yazar: ÇİĞDEM PAKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA TOKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Boğaziçi, Kuzguncuk, kıyı yerleşimi, Bosphorus, Kuzguncuk, waterfront settlement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Köylerinden Kuzguncuk'ta Kıyı Yerleşimi Üzerine Bir İnceleme, T.C. Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Anabilim Dalı.Bu tez çalışmasının amacı, sahip olduğu coğrafi ve fiziksel özellikleri ile diğer Boğaziçi köylerinden ayrılan Kuzguncuk'un kıyı yerleşiminin mevcut dokusunu ve yapıların mimari özelliklerini incelemek, günümüzdeki durumlarını tespit etmek; zamanla ortaya çıkmış mevcut dokuya uymayan değişimleri belirleyerek, önerilerde bulunmaktır.Tezin birinci bölümünü oluşturan giriş bölümü, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve tanımlardan oluşmaktadır. İkinci bölümde, Boğaziçi'nin coğrafi ve fiziksel özellikleri ile Boğaz'ın kıyı yerleşimine etkisi; yalıların oluşumu, tarihsel gelişimi ile imar mevzuatı ve uygulamaları ele alınmıştır. Üçüncü ve dördüncü bölümler, tezin esasını oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde, Boğaziçi köylerinden Kuzguncuk yerleşiminin kıyı kesiminin, fiziksel özellikleri ile sosyal yapısı incelenmiş; mahalle ve köy içi yerleşimi kapsam dışında tutulmuştur. Yerleşimin tarihsel gelişimi, önemli tescilli yalılardan örnekler de verilerek, anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, kıyı yerleşiminin genel mimari özellikleri belirlenerek, analizleri yapılmıştır. Ayrıca, deniz-yol yönünden siluet çizimleri ile yalıların envanterleri oluşturulmuştur. Ekonomik-sosyal elverişsizlikler neticesinde bakımsızlaşmış, tadilatlarla bozulmuş olan yalıların, restore edilerek tekrar hayata kazandırılması; estetik açıdan mevcut dokuya uymayan ilâvelerin ayıklanarak, orjinal görünümüne kavuşturulması ve kıyı kullanımına ait önerilerin bulunduğu, beşinci bölüm ile tez sonuçlandırılmıştır.Bu tez, 2009 yılında yapılmıştır, 93 sayfadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Master Thesis, A Research on waterfront settlement at Kuzguncuk one of the villages on the Bosphorus. T.C. Maltepe University, Institute of Science, Department of Architecture.The aim of the study is to make a research on the current texture and architectural characteristics of Kuzguncuk waterfront settlement where it?s differentiated from other Bosphorus villages by its specific geographical and physical characteristic, propose several suggestions by determining current situation and changes -don?t conform current texture- that appears timely by several factors.First chapter of the thesis which is constituting the entry composes the aim, scope, method, and definitions of the study. It?s referred that geographical and physical characteristics of Bosphorus and its effects to Bosphorus settlement; formation of waterfront mansions, historical course and zoning legislation and practices are discussed in the second chapter. Third and fourth chapters of the thesis is constituting the essentials of the thesis. It?s examined that physical characteristics and social structure of Kuzguncuk waterfront settlement which is one of the Bosphorus villages in the third chapter by excluding the neighborhood and in village settlement from this thesis. Historical course of the settlement is also explained by giving examples of some important registered waterfront mansions. By identification of the current general architecture of waterfront settlement at Kuzguncuk some further analysis are stated in the fourth chapter. In addition, from sea-road side view silhouette drawings with waterfront mansions inventory is created. Thesis is concluded briefly that those waterfront mansions which are unkempt as a result of socio-economics impacts and destroyed with several alterations should be reused after their restorations are completed to have them as original as possible with their appearance by eliminating their improper appearance additions for esthetics point of view and improvement suggestions on waterfront usage in the fifth chapter. This thesis has been completed in 2009, consists of 93 pages.