Çok amaçlı filtrelerde amonyak ve askıda katı madde giderim esasları
Principles of ammonia and suspended solids removal in multi-purpose filters
  1. Tez No: 252175
  2. Yazar: DENİZ KOCAMAZ ALKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLSEN BELER BAYKAL, PROF. DR. CUMALİ KINACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok amaçlı filtre, iyon değişimi, filtrasyon, amonyum giderimi, AKM giderimi, Multi-purpose filters, ion exchange, filtration, ammonium removal, suspended solids removal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma ile esas olarak, bir çok amaçlı filtre sistemi içinde amonyum ve askıda katı madde parametrelerinin bir arada ve maksimum verim ile giderebileceği çalışma şartlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda , temas süresi, hidrolik yük, debi, zeolit miktarı/ yatak kalınlığı oranı , partikül boyutu , pH, gibi bazı parametreler izlenerek, sistem verimi üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Deneysel sistemlerde iyon değiştirici olarak doğal bir zeolit türü olan Bigadiç klinoptiloliti kullanılmıştır. Türkiye'de zengin rezervleri bulunan bu zeolit türü de böylece çok amaçlı filtre sistemleri içinde değerlendirilmiş olacaktır.Yapılan deneysel çalışmaların değerlendirilmesi sonucunda toplam yatak hacminin %50'si oranında klinoptilolit ve %50'si oranında kum kullanılan, klinoptilolitin üste yerleştirildiği sistem, %100 amonyum giderimi ve %82 AKM giderimi sağlamış olduğundan en uygun çok amaçlı filtre sistemi olarak önerilmiştir. Böyle bir sistemin özellikle scale-up konusunda yapılacak geliştirme çalışmaları ile gerçek ölçekte kullanımı ile, arıtma sistemlerinin iyileştirilme çalışmalarında daha düşük yer gereksinimi, daha düşük maliyet ve daha kolay işletim koşullarında, yüksek amonyum ve askıda katı madde giderimi elde edilmesinin mümkün olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis is aimed especially to determine the optimum parameters for removal of ammonium and suspended solids together in a multi-purpose fitler. Having with a purpose of that, several parameters like , contact time , hydroulic loading rate, flow rate, zeolite mass/bed height , particle size and pH will be observed.By the evaluation of experimental analysis, a multi-purpose filter in which %50 clinoptilolite used as upper layer is recommended with %100 ammonium removal and %82 suspended solids removal.The success of this investigation is justify the use of Turkish Bigadiç Clinoptilolite for the purposes discribed and could be an alternative both for the upgrading of existing treatment plants or polishing stage for ammonium and with a high removal suspended solids rate, more economically by using a multi-purpose filter.