Laboratory study for determining geotechnical engineering properties of cement-treated and -untreated backfill soils used in high speed railway embankments
Hızlı tren dolgularında kullanılan çimento karışımlı ve -karışımsız dolgu zeminlerin geoteknik mühendisliği özelliklerini tayin edici laboratuar çalışmaları
- Tez No: 252241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSFENDİYAR EGELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma Dolguları, Hızlı Tren Altyapısı, Hızlı Tren Dolgu Özellikleri, Transportation Embankments, High-Speed Train infrastructure, High-Speed Train Fill Properties
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hızlı trenlerin (HT) altyapılarının oluşturulması Dünyada ve Türkiye' de oldukça yeni bir konu olup, mevcut normal trenler için olanlardan farklıdır. Bu trenlere ait mevcut demiryolları altyapısı, HT için gerekli olan yüksek geometrik ve malzeme özelliklerini sağlayamadıklarından yetersiz kalmaktadırlar. HT için gerekli altyapı oturma kriterlerinin, diğerine göre daha hassas ve emniyetli olması gerekmektedir. Gerekli kriterlere uyulmadığı taktirde, ölümcül kazaların olabileceği günümüzde bile görülmektedir.Yaptığımız bu tez çalışmasında Tayvan'daki hızlı tren projesinde uygulanan tasarım kriterlerine ve dolgu tiplerine göre, dolguyu teşkil eden zemin tabakalarından biri olan `hazırlanmış altyapı' tabakasının, hem çimentosuz (U-PSL) hem de çimentolu (C-PSL) halde kullanılması durumları için; çeşitli laboratuvar deneyleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen zemin-indeks özellikleri ve parametreleri kullanılarak Plaxis-sonlu elemanlar metodu yardımıyla oturma hesapları yapılmıştır. Bunun için üç ana grup halinde ve her bir grupta değişik oranlarda (%10, %15, %20, %25 ve %30) çimento ihtivalı 90 adet silindirik beton numuneleri, 3 değişik çapta (4, 8, 10 cm), 2 su-çimento oranında (0.4, 0.5) hazırlanan toplam 270 numune 7-28 günlük kürlemeden sonra İYTE-MAM'da kırılarak; elastisite modülü, basınç mukavemeti, birim-uzama ve kuvvet gibi çeşitli sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlardan yararlanılarak Plaxis-sonlu elemanlar programı yardımıyla değişik tabakalardaki oturmalar hesaplanmıştır. Çimento muhtevası %20-%30 arasında olan çimentolu tabakaların da (C-PSL), halen Uzak-Doğu'daki HT Projelerinde kullanılan çimentosuz tabaka (U-PSL) gibi istenilen oturma kriterleri sağladıkları görülmüş ve böylece bu çimentolu tabakalardan herhangi birinin, çimentosuz tabaka ile değiştirilerek kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Formation of high-speed train (HST) infrastructure is a rather new subject worldwide and in Turkey, as HST infrastructure is different than for normal train infrastructure (NTI). Existing NTI remains inadequate to meet high geometric and material properties required by HST. If strict criteria is not met, fatal accidents may occur.In this study; Taiwan HST Project?s design criteria and fill types were used to study replaceability of one fill strata called: Uncemented-Prepared Subgrade Layer (U-PSL) with a cemented one (C-PSL) by conducting various laboratory tests to obtain soils? index properties and parameters, which were used to find the maximum total settlements by using Plaxis V8 (2D) Programme. For this purpose; 3 groups (totally 270 no.s with 90 no.s per group) of cylindirical concrete samples were obtained with various cement contents (10, 15, 20, 25, 30 % by weight of concrete) at 3 diameters (4, 8, 10 cm) and for 2 water-cement ratios (0.4, 0.5), then 7-28 day cured and tested at IYTE-MAM to find elasticity modulus, stress, strain, force results. Using such results in the Plaxis Programme, maximum total settlements were calculated for different layers. C-PSL mixes having 20-30% cement contents met the required strict settlement criteria as with the U-PSL mix currently used in Far-Eastern HST Projects. This showed that one of such C-PSL mixes can be used in place of U-PSL with an approximately 12.5 % reduction in the layer thickness, corresponding to 1.75m, instead of 2.0m thickness of the U-PSL currently used.