Farklı kil minerali içeriğine sahip topraklarda yetiştirilen ıspanak bitkisinin gelişimine bazalt tüfünün etkisi
The effect of basalt tuff on spinach plant grown in different clay ingridents
  1. Tez No: 252512
  2. Yazar: ARDA YAŞAR DAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bazalt, smektit, illit, kil mineralleri, Basalt, Semektit, illit, clay minerals
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu araştırmada, smektit ve illit kil minerallerince zengin topraklarda bazalt uygulamasının tarımsal açıdan uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla seçilen toprak örneklerine farklı oranlarda bazalt tüfü ilave edilmiş ve bu karışımlara ıspanak ekilmiştir.Smektitce zengin toprakta bazalt uygulamlarının bitkinin fizyolojik gelişimi üzerine etkileri değerlendirildiğinde, kök boyu, gövde boyu, kök ağırlığı ve gövde ağırlığı değerleri en yüksek olarak % 10'luk bazalt uygulamasında ve klorofil yoğunluğunda ise % 5-10 bazalt uygulaması değerlerinde en yüksek olduğu gözlenmiştir.İllitce zengin toprakta bazalt uygulamlarının bitkinin fizyolojik gelişimi üzerine etkileri değerlendirildiğinde, kök boyu, gövde boyu, kök ağırlığı ve gövde ağırlığı değerleri en yüksek olarak % 6.66'lık bazalt uygulamasında ve klorofil yoğunluğu ise % 6.66 ve % 13.33 bazalt uygulamalarında en yüksek olduğu gözlenmiştir.Sonuç olarak, smektit kil minerallerince baskın topraklarda % 10 bazalt uygulamasının, illit kil minerallerince baskın topraklarda ise ortalama olarak % 5 bazalt dozlarının ıspanak yetiştiriciliği için uygun olabiliceği sonucuna varılmıştır. Farklı kil minerali içeriğine sahip topraklarda en yüksek verimin farklı bazalt tüfü uygulamalarında görülmesi, bitkisel verim açısından; kil minerali çeriğinin yanı sıra başta bünye olmak üzere diğer fiziksel verimlilik parametrelerinin de etkili olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The applicability of basalt applications in agriculture on soil rich in clay mineral is investigated in this research. With this aim on different levels of basalt tuff added soil, spinach is planted.When the effect of basalt applications on soil rich in smektit in physiological development of the plant researched, by means of the length of the root, the length of the trunk, the weight of the root and also the trunk is observed maximum in % 10 application of basalt and by means of the density of the chlorophylls, % 5-10 basalt application is observed as maximum.When the effects of the basalt applications on soil rich in illit is evaluated, by means of the length of the root, the length of the trunk, the weight of the root and also the trunk, maximum results are observed in % 6.66 basalt application and the density of the chlorophyll is observed in % 6.66 and 13.33 basalt applications.As a result, the application of basalt with % 10 on smektit clay minerals rich soil and % 5 basalt applications on illit clay minerals rich soil is appropriate for cultivating spinach. The observation of maximum crop in different levels of basalt tuff on soil with different clay mineral ingredients, by means of vegetal productivity: besides clay mineral ingredients, mainly the body of the plant, and also be effective on physiological productivity parameters is reported.