Prohexadione-calcium uygulamalarinin biberde (Capsicum annuum L.) fide kalitesi, bitki gelişimi ve verimi üzerine etkileri
Effects of prohexadione?calcium on pepper (Capsicum annuum L.) seedlings quality, plant growth and yield
- Tez No: 252513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biber, büyüme geciktirici, fide büyüme kontrolü, prohexadione calcium, Pepper, growth retardant, seedling height control, prohexadione calcium
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Biber (Capsicum annuum L.) gibi bazı sebzeler, özellikle düşük ışık koşullarında yetiştirilirse, çimlenme sonrasında hızlı ve cılız bir gelişmeye meyil gösterirler. Bu nedenlerle sebze fidesi yetiştiriciliğinde bitki boyu kontrol altına alınmalıdır. Bitki boyunun konrtol edilmesinde en yaygın metot, gövde uzamasını engelleyen, büyüme engelleyici veya yavaşlatıcılarının kullanılmasıdır. Son yıllarda bitki büyüme kontrolünde kullanılan kimyasallardan birisi de Prohexadione-Calcium (Pro-Ca)'dur. Pro-Ca, giberellin sentezini engelleyerek boğum arası uzunluğu vegetatif büyümeyi azaltmaktadır. Bu çalışma Pro-Ca'un, farklı konsantrasyon (0, 25, 50, 75 ve 100 ppm) ve uygulama metotlarının (tohum, yaprak ve toprak), biber fidelerinin kalitesi ve bitkilerin araziye şaşırtıldıktan sonraki gelişmeleri, çiçeklenme ve verimi üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Tohum ekiminden 42 gün sonra, araziye şaşırtma sırasında, yapılan ölçümlerde kontol (0 ppm) ile karşılaştırıldığında Pro-Ca konsantarsyonları (25 ppm hariç) ve uygulama metotları (tohumdan uygulama hariç) biber fidelerinde bitki boyu, boğum arası uzunluğu, gövde çapı, gerçek yaprak sayısı, yaprak alanı, gövde yaş ve kuru ağırlıkları, kök yaş ağırlığında önemli azalmalara neden olmuştur. En kısa boylu fideler 6.84 cm bitki boyu ile 100 ppm Pro-Ca uygulamasından elde edilmiştir. Pro-Ca uygulamaları fide boyunu % 25-31; boğum arası uzunluğunu, %19-27; gövde çapını %7; yaprak alanını %7-15.5; gövde yaş ağırlığını %23-32; gövde kuru ağırlığını %19-29; kök yaş ağırlığını % 10-22 ve kök kuru ağırlığını %20-24 oranında azaltmıştır. Pro-Ca uygulanan bitkilerde ilk çiçeklenme ve meyve tutumunda bir gecikme söz konusu olmamıştır. Bununla birlikte 100 ppm Pro-Ca uygulamasının verimi yaklaşık % 22 azalttığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular düşük Pro-Ca konsantrasyonlarının verimde bir kayıp söz konusu olmadan biber fidelerinde aşırı boylanmanın kontrolü amacıyla kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Some crops, like pepper (Capsicum annuum L.), tend to stretch very early after germination, especially if grown in low light environments. Therefore, the height of vegetable crop transplants must be controlled by any means possible. The most common way to control plant height is to apply a plant growth retardant that inhibits stem elongation. One of the plant growth retardants used to control plant height is Prohexadione calcium (Pro-Ca) in recent years. Pro-Ca is a plant growth regulator that inhibits the biosynthesis of gibberellin resulting in reduced internode length and vegetative growth. This study was conducted to compare the effects of various Prohexadione-calcium (Pro-Ca) concentrations (0, 25, 50, 75, and 100 ppm) and different application methods (seed soaking, foliar spray and soil drench), on the characteristics and quality of pepper transplants and to determine any subsequent effects in the field on vegetative growth, flowering and yield. At field transplanting, 42 days after seeding (DAS), Pro-Ca concentrations (except for 25 ppm) and application methods (except for seed soaking) caused in significant reduction in seedling height, internode length, stem caliper, true leaf number, leaf area size, shoot fresh and dry weights, root fresh weight compared to untreated control (0 ppm) seedlings. The shortest seedlings (6.84 cm) were obtained from the application of 100 ppm Pro-Ca treatment. Pro-Ca treatments reduced seedling heights by 25-31%, internode length by 19-27%, stem diameter by 7%, leaf area size by 7-15.5 %, shoot fresh weight by 23-32, shoot dry weight by 19-29, root fresh weight by 10-22%, and root dry weight by 20-24%. No delay in flowering and fruit set time were found in pepper plants grown from Pro-Ca treatments. However, 100 ppm Pro-Ca treatment was found to decrease yield by %22. These results indicate that lower Pro-Ca concentrations can be used to control excessive elongation growth of pepper seedlings without yield loss.