Afşin-Elbistan termik santralindeki kömürlerin kalitatif ve kuantitatif analizi
Quantitative and qualitative analysis of coals samples of Afşin-Elbistan thermal power plants
  1. Tez No: 252533
  2. Yazar: EMİNE PAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: XRF Tekniği, Afşin-Elbistan Termik Santrali, Standart Karşılaştırma Metodu, Standart İlave Metodu, Kömür, Kömür Külü, Karakteristik X-Işını, Charecteristic X-Rays, XRF Technique, Afşin-Elbistan Power Plants, Standard Addition Method, Comparison-Standard Method, Coal And Fly Ash
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Afşin-Elbistan termik santralinden alınan kömür ve kül numunelerinin, kalitatif ve kantitatif analizi XRF tekniği ile yapıldı. Santralden alınan kömür numuneleri, kırma, toz haline getirme ve eleme işlemlerinden geçirildi. Sayıma hazır hale gelen numunelerin kalitatif analizi yapıldı. Kalitatif analiz sonucu kömür numunesi içeriside, Ca, Fe, Sr, Ba, Mo, S ve P elementleri tespit edildi. Kömür külünde kalitatif analiz sonucu, Ca, Fe, Sr, Ba, Mo, S, P, Ce, I ve Sn tespit edildi. Numuneler, 200 mesh'lik eleklerden geçirilerek sayıldı. Numune miktarları 200 mg olarak alındı. Çalışmada, Am-241 radyoizotop kaynak ve Fe-55 kaynak kullanıldı. Sayım sistemi olarak, Si(Li) katıhal sayacı ile bağlantılı, çok kanallı analizör (4096 kanal) ve NIM modüler kullanıldı. Kül numunesi ve kömür numuneleri içerisindeki madde miktarları, standart karşılaştırma ve standart ilave metotları kullanılarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Qualitative and quantitative analysis of coal and fly ash samples of Afşin-Elbistan thermal power plants were carried out through the XRF technique. Coal samples of thermal power plants were examined through crush, grind and selecting processes. Qualitative analysis of samples ready to be counted were carried out. In the result of qualitative analysis, in the coal samples, Ca, Fe, Sr, Ba, Mo,S and P elements were detected. In the result of gualitative analysis, in the fly ash sample,Ca, S, P, Fe, Sr, Ba, Mo, Ce, I and Sn elements were detected. Samples were sieved 200 mesh sieve and samples quantity were determined as 200mg. In this study, Am-241 radioisotope source and Fe-55 source were utilized. As a counting system, NIM modules and multi-channeled analyser (4096 channel) related to Si(Li) dedector were utilized. Quantitatives of elements in the coal samples and in the fly ash samples were detected by using the standard addition method and comparison standard method.