Türkiye'de sürdürülebilir ormancılık uygulamalarının sertifikasyon ve akreditasyonunda sivil ve idari yapılanma [Andırın ve Göksun Devlet Orman İşletme Müdürlüğü örneği (2003?2007)]
Nongovernmental and administrative structuring in certification and accreditation of sustainable forestry management applications in Turkey (case studies for Andirin and Göksun State Forestry Enterprises 2003-2007)
  1. Tez No: 252544
  2. Yazar: FERDA NUR ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ, YRD. DOÇ. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sertifikasyon, Akreditasyon, Kriter, Gösterge, Sürdürülebilir Ormancılık, Certification, Accreditation, Criteria, Indicator, Sustainable Forest Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ormansızlaşma ve orman kaynaklarının niteliklerini kaybetmesi sonucu sürdürülebilir orman yönetimi esas çözüm olarak ortaya konulmuştur. Bu kapsamda üretim faaliyetlerini kontrol altına almak, doğal dengelere olan olumsuz etkilerini en düşük düzeyde tutabilmek amacıyla birtakım standartlar geliştirilmiş ve sertifikasyon uygulamalarına gidilmiştir. Sertifikasyon süreci orman kaynağının sürdürülebilir bir şekilde işletilmesini sağlamakta ve tüketicilere ürünlerin bu tarzda işletilen bir orman kaynağından geldiğini garanti etmektedir. Güvenilir bir sertifikasyon planı; standartlar, sertifikasyon ve akreditasyon olmak üzere üç öğeden oluşmaktadır. Akreditasyon, sertifikasyon kurumunun yeterli olduğunu, projenin tüm ihtiyaçlarını karşıladığını ve kararların güvenilirliğini temin eden bir işlemdir.Bu çalışmada örnek alan olarak belirlenen Göksun ve Andırın Devlet Orman İşletme Müdürlükleri (DOİ) bazında, kriter ve göstergelere göre derlenen beş yıllık veriler değerlendirilmiştir. Bu birimlerin ormancılık faaliyetlerini sürdürülebilir şekilde yürütmesi konusu akreditasyon almış hipotetik bir kurum gözü ile incelenmiş ve orman kaynaklarını sürdürülebilir şekilde yöneten birimler sertifikalandırılmıştır. Toplamda Andırın DOİ 34 puan, Göksun DOİ ise 29 puan alarak iyi yönetim sergilediklerini teminen belgelemişlerdir ve sertifika almaya hak kazanmışlardır.
Özet (Çeviri)
As a result of deforestation and loss of properties of forest resources the sustainable forest management has been put forward as an essential solution. In this context, some standards have been developed and certification has been used in practice in order to get under control production activities, keep the negative effects on balance of nature as low as possible. The process of certification ensures the sustainable management of forest resources and that forest products are coming from sustainable managed forests for consumers A reliable certification plan consist of three components; standards, certification and accreditation. Accreditation is a process in which certification of competency, authority or credibility is presented.In this study the Göksun and Andırın State Forestry Enterprises were chosen as a case study area. The subject of execution of these units' forestry functions in a sustainable manner was examined by an accredited hypothetic institution's point of view by the way of evaluating data of five years collected according to criterias and indicators, and units that manage forest sources sustainable were certificated. Totally Andırın State Forestry Enterprise gets 34 points, Göksun State Forestry Enterprise gets 29 points. In this way the units certified that they well managed forests and they deserve getting a certificate.