Kahramanmaraş civarının depremselliğine ilişkin jeokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
Assesment of geochemical parameters pertaining seismicity of Kahramanmaraş surroundings
  1. Tez No: 252545
  2. Yazar: SİNEM BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİCAN KOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Doğu Anadolu Fayı, Deprem, Depremlerin önceden tahmini, Radon gazı ölçümleri
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Kahramanmaraş civarının depremselliğine ilişkin olarak jeokimyasal parametreler değerlendirilmiştir. Bölgede meydana gelen depremler ile depremlerin öncesi, sırası veya sonrasında jeokimyasal parametrelerde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla inceleme alanında Doğu Anadolu Fayı'nın Gölbaşı-Türkoğlu ve Türkoğlu-Antakya segmentleri üzerine topraktan sürekli radon gazı ve seçilen bazı su kaynaklarına da sürekli kaynak suyu gözlem istasyonları kurulmuştur. Bu istasyonlarda sürekli kaynak suyu analizi ve topraktan radon gazı ölçümü yapılmıştır. Aynı süreç içerisinde, istasyonların yakınlarında meydana gelen depremler kayıt altına alınmıştır. Daha sonra her kaynağa yakın olan depremler ile bu kaynak üzerindeki sürekli gözlem istasyonlarından alınan verilerde depremin sırasında, öncesinde ya da sonrasında meydana gelen kimyasal ve fiziksel değişimler gözlenerek bu değişimlerin depremler ile ilişkili olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca belirlenen değişimlerin bölgedeki meteorolojik verilerle olan ilişkisi araştırılmıştır.Elde edilen bulgular ışığında, inceleme alanında meydana gelen depremlerle jeokimyasal parametreler arasında yakın bir ilişkinin var olduğu söylenebilir. Ancak, aradaki ilişkinin daha belirgin olarak ortaya konabilmesi için yapılan jeokimyasal ölçümlere ve analizlere bir süre daha devam edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, geochemical parameters pertaining seismicity of Kahramanmaraş surroundings were evaluated. Change in geochemical parameters was evaluated before, during and after the earthquakes that occured in the region. In order to achieve the aim of this study radon gas was measured continuously on the Gölbaşı-Türkoğlu and Türkoğlu-Antakya segments of east Anatolian fault system, and spring water sampling stations were also built. At these stations continuous spring water sampling and radon gas measurements were completed. During the same period earthquakes occured close to these stations were recorded. After that relation between changes in geochemical paremeters before, during and after each earthquake that occured close to sampling station were evaluated to see if there was a relation between changes in geochemical parameters and earthquakes that occured. In addition to that it has been questioned that if there is a correlation between changes in geochemical parameters and meteorological data (amount of rainfall).From the results obtained in this study it can be concluded that there is a close relation between earthquakes and geochemical parameters of spring waters in the same region. However, in order to see this correlation more obviously measurements of geochemical parameters and radon gas analysis should continue for some time.Key Words : Kahramanmaraş, East Anatolian Fault, Earthquake, Earthquake prediction, Radon gas measurements