Diyarbakır'da köye dönüş ve rehabilitasyon projesi kapsamında üretilen konutların kullanım sonrası değerlendirilmesi
Thesis title: The post occupancy evaluation for the houses built within framework of the returning home and rehabilitation project in Diyarbakir
  1. Tez No: 252749
  2. Yazar: BAHAR ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN BEKLEYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Sosyoloji, Architecture, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi, Kulanım SonrasıDeğerlendirme, Kullanıcı Memnuniyeti, Migration, Returning Home and Rehabilitation Project, Post Occupancyevaluation, user?s satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bazı nüfuslar çeşitli nedenlerle yaşam alanlarınıterk etmek zorunda kalmaktadırlar. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeözellikle 1980'lerden sonra güvenlik kaygılarından dolayı bu anlamda yoğun bir göçyaşanmıştır. Hem göç edenlerin yaşam koşullarını iyileştirmek hem de göçünşehirler üzerindeki baskısını azaltmak için İçişleri Bakanlığı 1994 yılında köylerinegönüllü olarak dönmek isteyenlerin, köyleri civarına ya da uygun başka yerlereyerleştirilmelerine yönelik Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) adıylabir çözüm geliştirmiştir.KDRP çerçevesinde 1999 yılında Diyarbakır, Şırnak ve Siirt'te incelemeleryapılmış, Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı İslamköy ve merkeze bağlı BuçuktepeKöyü Aşağıbeyan Mezrası bu proje için uygun bulunmuştur. 2001 yılındaİslamköy'de 50 konutun inşaatı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiştir.KDRP kapsamında üretilen bu konutlarda bugün 45 aile barınmaktadır.KDRP kapsamında üretilen bu konutların kullanım açısından kullanıcılarınihtiyaçlarını fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan ne ölçüde karşıladıklarınınincelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu konutlarda yaşayan ailelereaçık ve kapalı uçlu sorular sorulmuştur. Bununla birlikte destekleyici diğer veritoplama tekniği olan gözlem ve görüşmeler ile konutların kullanım sonrasıdeğerlendirmesi yapılmıştır.Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde; çalışmanın amacı ve önemivurgulanmıştır.İkinci bölümde; Türkiye'de ve özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde göçünetkileri, KDRP'nin oluşum süreci, amacı, kapsamı ve ilkeleri açıklanmıştır.Üçüncü bölümde; çalışmanın yöntemi ile tez kapsamında incelenen parametreleraçıklanmış ve çalışma alanı tanıtılmıştır.Dördüncü bölüm; KDRP kapsamında üretilen konutların, kullanıcılarının kullanımsonrası değerlendirmelerine ilişkin elde edilen bulguları kapsamaktadır.Beşinci ve son bölümde; çalışmanın sonuçları açıklanmış ve bu kapsamda geleceğeyönelik olarak üretilecek konutlar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As in the world, in Turkey also, populations have had to emigrate, leaving their livingareas due to various reasons. From 1980 onwards, on intensive migration has beenwitnessed in the Eastern and Southeastern Regions, particularly on account of securityconcerns. To this end, the ministry of Interior Initiated in 1994 a resulation projectreferred to as ?Returning Home and Rehabilitation Project? (RHRP) for thosevoluntarily want to return their villages to be accommodated in the neighbourhood oftheir earlier villages or somewhere suitable.Within the RHRP framework, the necessary investigations were conducted in 1999 inDiyarbakır, Şırnak and Siirt Provinces, and the Aşağıbeyan Hamlet of Buçuktepevillage of the Kulp District. Diyarbakır was designated to be suitable for the Projectarea.In 2001, the construction of 50 houses, were completed and delivered to the holders ofthis right. A total of 45 families are now living in these houses built within the RHRP.The main purpose of the study involves to what extent these houses satisfyphysiological, psychological and social needs of the users. In this respect a postoccupancy evaluation were made by asking open-and closed-end questions to thosefamilies living in these houses along with other supportive data collection methodssuch as observation and interview.The study consist of five chapters.In the first chapter, the introduction to the subject-matter, the aim and importance ofthe study were stressed.In the second chapter, the effects of migration in Turkey especially in the Eastern andSoutheastern Anatolia Regions, the process, aim, scope and principles of the RHRPwere explained.In the third chapter, the study method was explained, followed by the description ofthe study area.In the fourth chapter, is that of the findings. In this chapter, the survey conducted wasevaluated and interpreted.In the last chapter, the results of the study were discussed, and suggestions forprospective houses to be built within such a scheme were presented.