Dicle üniversitesi kampus alanındaki zemin türlerinin mühendislik parametrelerinin belirlenmesi
Determination of engineering parameters of soils with in the campus area of Dicle University
- Tez No: 252753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEFİK İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dicle Üniversitesi Kampus Alanı, Gediktepe Formasyonu, Zemin Parametreleri, TaşımaGücü, jeolojik harita, Campus Area of University of Dicle, Gediktepe Formation, Soil Parameters, Bearing Capacity, Geological M
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışma kapsamında Dicle Üniversitesi Kampus Alanı içindeki sahada arazi çalışmaları ile1/10000 ölçekli jeoloji ve eğim haritası yapılmış ve sahada yer alan litolojik birimlerharitalanmıştır. Bu birimlerin mühendislik parametrelerinin belirlenmesi amacıyla,sistematik olarak muhtelif yerlerde temel araştırma sondajları açılmış ve yerine göre kimiyerlerde UD (örselenmemiş Zemin) örnekleri alınıp laboratuar deneyleri yapılmış, kimiyerlerde de yerinde (in-situ) deneyler yapılıp gerekli parametreler elde edilmiştir.Rotary tipi sondaj makinesi ile 20 adet lokasyonda toplam 196,5 m araştırma sondajıyapılmıştır. Sondajlardan elde edilen örnekler Zemar2000 Zemin Mekaniği Laboratuarı'nagönderilerek zemin sınıflandırma, üç eksenli basınç, tek eksenli basınç, konsolidasyon veşişme deneyleri gerçekleştirilmiştir.Buna göre çamurtaşı-silttaşı, taraça oluşturan konglomeralar, kiltaşı, eski ve yeni alüvyonlarolarak 5 temel birim ayırt edilmiş ve incelenmiştir. Yapılaşma açısından bütün birimlerinkendilerine göre sorunları olmasına rağmen, en uygun birimin taraça oluşturan konglomerabirimi olduğu görülmüştür.Yapılan arazi çalışmalarında Dicle Üniversitesi kampus alanında büyük oranda mostra verençamurtaşı-kiltaşı biriminin Yeniköy Formasyonu olarak adlandırılan birimden farklı olduğubelirlenmiş ve bu birim Gediktepe Formasyonu olarak isimlendirilmiştir. GediktepeFormasyonundan alınan UD örnekleri üzerinde yapılan deneylerde bu birimin yapı yüklerialtındaki konsolidasyon oturmasının yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In scope of this study, an geological and inclination maps having scale of 1/10000 has beenprepared and litologycal units which take places in the investigation area were drawn in themaps. In order to determine the engineering parameters of these units, investigationboreholes have been drilled as systematically, at various places. Undisturbed soil sampleshave been taken from boreholes and then convoyed to perform laboratory tests. Besides,some soil parameters have been determined by means of in-situ borehole tests.Investigation boreholes having totally 196,5 m length have been drilled by rotary typedrilling machine at 20 different locations. Soil samples obtained from boreholes have beensent to the Soil Mechanics Laboratory named Zemar2000. Soil classification, tri-axialcompression, unconfined compression, consolidation and swelling tests were performed onobtained samples.With reference to this, five main units, namely as mudstone-siltstone, conglomerate which isformed terrace, claystone, old and new alluvium were encounted and investigated.In the light of performed site exploration, it is determined that mudstone and claystone unitswhich is outcrops within the parts of University of Dicle are determined different to be fromthe unit named as Yeniköy Formation and is called as Gediktepe Formation. According toperformed tests on undisturbed samples which are taken from Gediktepe Formation, it isdetermined that excessive consolidation settlements can be expected under structuralloading.