Borlanmış AISI L6 çeliğinde metalografik ve mekanik özelliklerin incelenmesi
Examining of metallographic and mechanical properties in borided AISI L6 steel
  1. Tez No: 252914
  2. Yazar: HARUN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ŞERİF KOMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Borlama, sıcak iş takım çeliği, AISI L6, Boriding, hot work tool steel, AISI L6
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sıcak iş takım çelikleri 400 oC ila 650 oC arasında çalışabilen ve bu sıcaklıklarda mekanik özeliklerini koruyan çeliklerdir. Bu çalışmada sıcak iş takım çeliklerinin sahip oldukları üstün mekanik özelliklerini ve kullanım ömürlerini borlama işlemi ile daha da artırmak amaçlanmıştır.Borlama deneylerinde AISI L6, malzeme numarası 1.2713 olarak tanımlanan sıcak iş takım çeliği kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan malzemeler kullanılmış sıcak dövme kalıbı üzerinden alınmış ve 12,7 mm küp şeklinde işlenmiştir.Çalışmada borlama sonrası AISI L6 sıcak iş takım çeliğinin yüzeyinde oluşan borür tabakalarının metalografik ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Borlama işlemi, katı ortamda Ekabor-II tozu kullanılarak, 920, 980 ve 1040 oC'de 2-8 saat sürelerde yapılmıştır. Borlama işlemine tabi tutulan numunelerde borür tabakasının morfolojisini, sertliğini ve bu tabakada ki faz dağılımının tespit edilmesinde optik mikroskop, mikrosertlik ve X-ışınları difraksiyon analizleri (XRD) kullanılmıştır.Çalışma sonunda AISI L6 sıcak iş takım çeliğinin başarılı bir şekilde borlanabileceği ve bu işlemle yüzey sertliğinin arttırılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hot work steels are tool materials that could work between 400 oC and 650 oC and keep their mechanical properties in these temperatures. The aim of present study is increasing of hot work tool steel?s superior mechanical properties and their service life by boriding process.In boriding experiments hot work tool steels that designated AISI L6 and material number 1.2713 are used. The substrate materials used for this study had been cut from used hot forging die. The test materials were cube shaped with a nominal dimensions of 12,7 mm.In the present study mechanical and metallographic properties of boride layer formed on AISI L6 hot work tool steels have been investigated. Boriding was performed in a solid medium consisting of Ekabor-II powders at a temperature of 920, 980 and 1040 oC for periods of 2?8 h. The morphology and types of borides formed on the surface of AISI L6 hot work tool steel substrate were analyzed by means of optical microscopy, micro hardness and x-ray diffraction analysis (XRD).At the end of the study, it is shown that AISI L6 hot work tool steel can be borided successfully and increased surface hardness by boriding process.