Seyfuddin El-Âmidî'nin Dekâiku'l-Hakâik Fi'l-Mantık adlı eserinin tercüme tahkik ve değerlendirmesi
Edition critic and translation of Seyfuddin al-Âmidî?s book called ?Dekâiku?l-Hakâik Fi'l-Mantık?
- Tez No: 253021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇAPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kıyas, dördüncü şekil, mod, comparison, fourth figure, mood
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Adsoy, Şerefettin, Seyfuddin el-Âmidî'nin ?Dekâiku'l-Hakâik fi'l-Mantık?adlı eserinin tahkîki, tercümesi ve eserin değerlendirmesi.? Tez Danışmanı: Doç. Dr. İbrahim ÇAPAK Sakarya ? 2009Tezimiz giris ve dört bölüm şeklinde olmak üzere toplam beş bölümden oluşmaktadır. Giris bölümünde, tezin konusu, önemi, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verildi.Tezin birinci bölümünde çok sayıda değerli çalışmalarıyla ilim dünyasına yaptığı katkılarıyla şöhret bulmuş Âmidî'yi, `hayatı',`ilmî kişiliği`, eserleri' ve `yaşadığı dönem' çerçevesinde tanıtılması hedeflendi.İkinci bölümde Dekâiku'l-Hakâik fi'l-Mantık'ın içerik bakımından tanıtım ve tahlili yapılmaya çalışıldı.Üçüncü bölümde ise, Dekâiku'l-Hakâik fi'l-Mantık? adlı eserin müellife aidiyeti ve bu eser çerçevesinde kıyas ve Âmidî'nin kıyas anlayışı ele alınmaya çalışıldı.Dördüncü bölümde eserin tercümesi yapılıp gerekli görülen yerlerde az da olsa bilgi verilmeye çalışıldı.Sonuç kısmında ise verilen bilgiler çerçevesinde genel bir sonuca varılmaya çalışıldı.Ek kısmında da eserin tahkîkini yapıp eserin tahkîkli metnini, eserde sık geçen kelimelere dair bir lügatçe ekledik. Orijinal metnin de verilmesini uygun gördüğümüzden dolayı ek kısmında verdik.
Özet (Çeviri)
Adsoy Şerefettin, `Edition critic and translation of Seyfuddin al-Âmidî?s book called ?Dekâiku?l-Hakâik fi?l-Mantık?Supervisor: Assoc. Prof. İbrahim ÇAPAK Sakarya ? 2009Our thesis consists of five parts, first of which is introduction and others are four main chapters. In introduction part there is information about the subject of thesis, its importance, its objective and its method.In the first chapter, it was aimed to present the person called as Âmidî who had become famous owing to his contributions to scientific world by his ?life?, ?scientific personality?, ?works? and ?the era during which he lived.?In the second section it was tried to introduce the content and analyse of the book which named Dekâiku?l-Hakâik fi?l-Mantık.In the third chapter it was tried to access the information that Dekâiku?l-Hakâik fi?l-Mantık belongs to this writer, Âmidî?s comprehension of comparison and comparison regarding to his work.In the fourth chapter the work was translated and further information was tried to give where it has been necessary.In the frame work it was tried to reach a general result of the given information.In the appendix the work was investigated properly and it was included a vocabulary section regarding the words frequently used in the work .It was given appendix 3 because of the fact that it was found suitable to give the original text.