Filistin-İsrail barış süreci ve Türkiye
Palestinian Israeli peace process and Turkey
- Tez No: 253115
 - Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD ARAFAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Barış Süreci, İsrail, Filistin, Türkiye, Peace Process, Israel, Palestine, Turkey
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
 - Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 156
Özet
Osmanlı imparatorluğunun dağılma dönemiyle, Filistinliler sömürgecilik, sürgün, askeri işgal ve bu süreci izleyen kendi kaderini tayin etme hakkını elde etme mücadelesine girmişlerdir. Yahudiler ise dünyanın her yanında yüzyıllar süren zulmün ardından atalarının topraklarına geri dönüş, barış ve güvenlik getirmemiştir. Uzun yıllar süregelen ve halen de devam eden çözüm arayışları çoğu zaman Filistin-İsrail sorununu içinden daha da fazla çıkılmaz bir hale sokmuştur.Uluslararası ilişkilerde genel olarak Arap-İsrail çatışması özelinde ise Filistin sorunu Yirminci Yüzyılın en karmaşık sorunudur. Filistin sorunu Yirminci Yüzyılın ikinci yarısından sonra soğuk savaş ile birlikte bölgesel bir sorun olmaktan çıkarak uluslararası bir sorun haline gelmiştir. İsrail devletinin Ortadoğu coğrafyasında kurulmasıyla çatışma boyutuna ulaşan Filistin sorunu, bugünde çözülmeyi bekleyen bir düğümdür.
Özet (Çeviri)
With the breakup of the Ottoman Empire, Palestinians gained the right of colonialism, exiling, military occupation and the right of determining their own destiny. And for jewish returning back to their ancestors? land after a tyranny that lasted for hundreds of years, did not bring peace and security. The attempts that have been realized and still being realized to find a solution Palestine-Israel problem, made it even more complex and problematic.In international relations the Arab-Israeli problem and specifically Palestine problem is the most complex issue of 20th century. The Palestine problem turn into an international problem from a regional problem with the cold war after the second half of 20th century. The Palestine problem which became rather a conflict with the settlement of Israel state in the Middle East region, is still a dilemma awaiting to be resolved today.