Kur'an-ı Kerim'e göre Hüsün Kubuh problemi
The controversy about decency and indecency according to the Holy Qur'an
  1. Tez No: 253180
  2. Yazar: MUZAFFER BARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk, Hüsün, yilik, Kötülük, Kubuh, Morality, decency, goodness, evil, indecency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Hüsün ? kubuh meselesi, bir ahlâk problemidir. Bu mesele kapsamında iki problemtartısılır. Birincisi, ontolojik bir problemdir ve hüsün ? kubuhun fiillerde zâti olarak mı,yoksa itibarî (Allah iradesine baglı) olarak mı bulundugunu inceler. kincisi iseepistemolojik bir problemdir ve hüsün ? kubuhun vahiy olmaksızın akıl vasıtasıylabilinip bilinemeyecegini inceler.Klasik kelam döneminde, Mutezile, Es'ariyye ve Maturidiyye mezhepleri, hüsün ?kubuh meselesi üzerine söz söyleyen baslıca mezheplerdir. Mutezile, hüsün ? kubuhunzâti ve aklî oldugunu savunur. Es'ariyye, itibarî ve ser'î oldugunu savunur. Maturidiyyeise iki görüsü de kullanarak eklektik bir anlayıs gelistirir. Her bir grup, gerek naklîgerekse aklî delillerle kendi görüsünün tercihe sayan görüs oldugunu kanıtlama çabasınagirisir.Mezhepler, bu konuyu izah etme gayesiyle slam'ın temel kaynaklarına yönelirken,türlü baskıların altında kalarak Kur'anî bir bakıs yansıtamamıslardır. Bu çalısmanınamacı, her türlü tesirden uzak ve bilimsel bir bakıs açısıyla konuyu, Kur'an açısındanele almaktır. Bununla birlikte hüsün ? kubuh konusunda benimsenen anlayısların sosyalhayattaki yansımalarının tespit edilmesi de, çalısmanın önemli hedefleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
The controversy over decency-indecency is a matter of judgement regarding what ismoral. Two problems are discussed within this context. The first is ontological anddeals with the problem in terms of whether decency-indecency is a quality of actionthemselves or dependant on the will of Allah. The second is epistemological, whichdeals with the subject in terms of whether it is possible to decide what is decent withoutany divine message.During the period of classical muslim theology, the schismatic sect, Es?ariyye andMaturidiyye sect were the main sects examining the subject of decency-indecency. Theschismatic advocated that decency-indecency is something objective and rational.Es?ariyye claims that it is nominal, thus dependant on the will of Allah. Maturidiyyedeveloped an eclectic understanding using both points of view. Each sect tried to provethe merit of their ideals based on both narrative and rational views.While these sects were referring to the main sources of Islam in order to explain thissubject, they were not able to find supporting evidence for their views. They were notable to focus on the Qur?anic point of view due to outside influences prevalent at thattime. The aim of this study is to examine this topic objectively from Qur?anic point ofview apart from other influences. n addition it is also among the aims of this study todetermine how the views of decency-indecency were manifested in society andindividual lives.