Hz. Peygamber'in hadislerinde Bedevi eğitimi
Hz. of the Prophet Bedouin education in his hadiths
  1. Tez No: 705775
  2. Yazar: HÜMEYRA YETKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR PALABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bedevi, Eğitim, Nebevi Eğitim, Hadis, Bedouin, Education, Nabawi education, Hadith
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Eğitim, ilk insandan bu yana insanın davranış değişikliği için gerekli olan en temel etken olarak görülmüş, bu sebeple yüzyıllar boyunca eğitim yöntemi, metodolojisi ve amacı hep konuşulan bir konu olmuştur. Kur'an'ı Kerim'in de ilk amacı bu olmuş, vahyin temelinde her zaman insanın duygu ve davranış eğitimi yer almıştır. Bu sebepledir ki bizim Allah ile olan iletişimimizin ilk ayağını, insanın Kur'an vasıtasıyla eğitimi oluşturur. Allah Teâlâ sadece yazılı bir metin üzerinde eğitimden ziyade, bir kılavuz gözetiminde öğretilmeye çalışılan olguların uygulamalı öğretimi için peygamberleri görevlendirmiştir. Bu sebeple aslında peygamberlerin eğitim amacıyla izlediği metotlar, bizzat Allah'ın insanlar için uygulanmasını uygun gördüğü eğitim modelidir diyebiliriz. Nebevî eğitim modelini özellikleri bakımından incelediğimizde, Resulullah'ın (a.s) Kur'an'a uygun, en önemlisi de kişiye göre bir eğitim faaliyeti yürüttüğü görülür. Nasıl ki günümüzde kültür seviyesi düşük toplumlar bir eğitimci için zorlayıcı unsur ise Asr-ı Saadet'te de eğitimi zorlaştırıcı böyle bir topluluk söz konusudur: Bedeviler. Bedeviler; coğrafya, kültür, iktisadi hayat, yaşam şekilleri gibi birçok konuda şehirde yaşayan insanlardan farklılık arz eder. Çölde yaşayan, kaba ve sert mizaçlı bedevilerin tavırlarındaki nezaketsizlik çoğu kez Hz. Peygamber'e (a.s.) karşı da kendini göstermiş, hatta bu durum ashabın da tepkisini çekmiştir. Nebevî eğitimde bedeviler ile ilgili en dikkat çekici husus hoşgörü ve müsamahadır. Hz.Peygamber (a.s.) toplumun eğitimine çok önem vermiş, medeni bir toplum oluşturmayı amaçlamıştır. Bu nedenle toplumun genelinden nezaket konusunda ayrışan bedeviler kaba ve sert tavırlarına rağmen hoşgörü ve müsamaha ile mukabele görmüşlerdir. Hz. Peygamber (a.s.) medeni bir toplum inşa etmek için toplumun birbiriyle bütünleşmesini önemsemiş, bu nedenle bedevilerin kaba tutumlarına rağmen ashabın da onlara karşı hoşgörü yolunu tutmalarını salık vermiştir. Hz. Peygamber'in (a.s.) bedevileri eğitimi belli başlı ilkeler ve metotlar çerçevesinde şekillenmiştir. Hz. Peygamber (a.s.) gerek eğitim ilkelerinde gerekse öğretim yöntemi seçiminde bedevilerin farklılıklarına ve ihtiyaçlarına göre bir yol izlemiş ve muhatablarına göre hareket etmiştir. Resulullah'ın (a.s.) eğitimde uygulamış olduğu bütün yöntemler günümüz pedagoji ilmine de ışık tutmuştur. Bu çalışma Hz. Peygamber'in (a.s.) bedeviler üzerindeki eğitici kimliğini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu inceleme esnasında günümüz eğitim bilimlerinin ilke ve metotlarından istifade edilmiş ve Resulullah'ın (a.s.) eğitim-öğretim uygulamalarındaki benzer yönler örneklerle desteklenmiştir. Bu sayede günümüz eğitim bilimleri ilke ve metotlarının Hz. Peygamber (a.s.) tarafından nasıl uygulandığının da görülmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Education has been seen as the most basic factor necessary for human behavior change since the first person, so for centuries, its method, methodology, and purpose have always been a topic of conversation. This was the first purpose of the Qur'an, and the basis of the revelation has always been the education of human emotions and behavior. For this reason, the first leg of our communication with Allah is the education of man through the Qur'an. Allah Ta'ala commissioned his prophets for practical, applied teaching of the facts that were tried to be taught, under the supervision of a guide, rather than just training on a written text. For this reason, we can say that the methods that the Prophet applied in education are the model of education that Allah personally wanted and approved for Man. When we examine the Nabawi education model in terms of its characteristics, it is seemed that The Messenger of Allah (a.s.) conducts educational activities according to the Qur'an, the most important thing is that it is appropriate for the person. Especially today, when we want to conduct a study in Sunnah about the education of the segment, which is at a lower level than the general society as the level of culture and pushes the teacher about education the most, we encounter the most talked about community of people in the history of Islam“Bedouin”. Bedouins differ from people living in the city in many aspects such as geography, culture, economic life, and lifestyle in which they live. A Bedouin living in the desert with a rough and hard temperament often does not have the courtesy of the Prophet (a.s.). He also showed himself against the Prophet (a.s.) and often even attracted the reaction of his companions. The most notable principle about Bedouins in Nabawi education is tolerance and leniency. The Prophet (a.s.) gave great importance to the education of the society and aimed to create a civilized society. For this reason, in the case of Bedouins, who were separated from society at most points, he chose the path of tolerance and leniency, despite his rough and harsh attitude. In order to civilized society, he cared about the integration of society with each other, so he told his companions to choose the path of tolerance against the rude attitudes of the Bedouins. The Prophet (a.s.) 's education on the Bedouins was formed within the framework of the main principles and methods. When the effect of these principles and methods on the Bedouins is examined, it will be understood that he is an excellent educator. He followed a path according to the differences and needs of the Bedouins, both in the principles of education and in the choice of teaching methods, and acted according to his interlocutor. The Messenger of Allah (a.s.)'s all the methods applied in education are also suitable for modern pedagogical science. This study is intended to see the Prophet (a.s)'s educational identity on the Bedouins. In doing so, It was taken advantage of the principles and methods of modern educational sciences and the Messenger of Allah (a.s.)'s similar aspects in educational practices were supported by examples. In this way, it is intended to see how the principles and methods of modern educational sciences were implemented by the Prophet (a.s)