Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Türkiye'deki sanat eğitimine resim-şiir ilişkisi bağlamında katkıları
Bedri Rahmi Eyüboğlu's contributions to the art education concerning the drawing and poetry interrelation
- Tez No: 253179
- Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞATAY İNAM KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Resim ve Şiir İlişkileri, Sanat, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Relation between drawing and poetry, art education, Interdisciplinary relations, Multiple Intelligence Theory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin çağdaş resim tarihinde bir çıkış noktası sayılan Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki resim öğretmenliğiyle, önemli isimlerin yetişmesine öncülük eden, aynı zamanda şiirleriyle de Türk Şiiri Antolojilerine giren ve yaşamı boyunca resim ve şiirle bir çok eserler vermiş olan Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Türkiye'deki sanat eğitimine resim-şiir ilişkisi bağlamında katkılarını ortaya koymak amaçlanmıştır.Resim ve şiir ilişkisi, disiplinler arası ilişkilerin bir parçasıdır. Disiplinler arası ilişkilerin ise eğitimde kendini bulduğu sözcük kümesi ?Çoklu Zeka Kuramı?dır. Nöropsikoloji ve gelişim uzmanı Gardner 1983 yılında yayınlanan ?Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zeka Kuramı? kitabında yedi ayrı ve evrensel kapasite önermiştir. Kurama göre zeka tanımı, gerçek yaşamda problem çözmeye ve bir ürün elde etmeye dayanır. Türkiye'de MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından yayınlanan 08.07.2003 tarih ve 2551 sayılı Tebliğler Dergisi 440-447. sayfalarda belirtildiği üzere ders planlarında Çoklu Zeka Kuramı'ndan yararlanılması gerektiği öngörülmüştür. Buradan hareketle, Bedri Rahmi'nin resim-şiir ilişkisi bağlamındaki katkısını görselleştirmek üzere 2006-2007 Eğitim Öğretim yılında Samsun Ondokuzmayıs İlçesi Dereköy İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden seçilen 10 kişilik grupla uygulamalar yapılmıştır. Materyal olarak Bedri Rahmi'nin 2'şer adet resmi ve şiiri kullanılmıştır. Öğrencilerden şiirleri okunarak resim yapmaları, resimleri gösterilerek şiir yazmaları istenmiştir. Araştırmanın kapsamını, bu öğrenci uygulamaları, literatür taramasıyla incelenen Bedri Rahmi Dönemi Sanat Anlayışı, Bedri Rahmi'nin sanat anlayışı, öğrencilerle çalışmada kullanılan resim ve şiirlerindeki temalar, Bedri Rahmi'nin sanat eğitimine katkıları, resim-şiir ilişkisi oluşturmaktadır. Ayrıca, Bedri Rahmi'nin sanatı, öğretileri ve resim-şiir ilişkileri üzerine oğlu Mehmet Hamdi Eyüboğlu ile yapılan görüşme, çalışmaya ışık tutmuştur.Literatür tarama yöntemiyle yapılan incelemelerle Bedri Rahmi'de bu iki disiplinin birbirini ne kadar desteklediği gözlenmiş ve örneklem alma yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz öğrenci uygulamalarının içerik bakımından zengin anlatımlara sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to figure out Bedri Rahmi Eyüboğlu?s contribution to the art education with reference to drawing and poetry interrelation; since Bedri Rahmi Eyüboğlu had produced various works both in drawing and poetry throughout his life; his teaching profession in Fine Arts Academy was assumed as a milestone in the history of contemporary drawing art due to his pioneering role in training significant artists and his talent in poetry facilitated his works to take place in the Anthology of Turkish Poetry.The relation between drawing and poetry is a part of interdisciplinary relations. Interdisciplinary relations in the field of education can be covered by the term ?multiple intelligence theory?. Gardner, who is an expert in neuropsychology and personal development, formulated a list of seven intelligences in his book entitled ?Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences? which was published in 1983. According to this theory, intelligence is based on the capacity to solve problems and produce something in real life. With the regulations of Ministry of National Education, it is recommended to make use of Multiple Intelligence Theory in lesson planning (Tebliğler Dergisi, 2003; issue 2551,p.440-447). Thus, groups of 10 students from 6th grader in Dereköy Primary school in 2006-2007 academic year in Samsun Ondokuzmayıs province, were chosen in order to practice and illustrate Bedri Rahmi Eyuboglu?s contribution to the art concerning the relation between drawing and poetry. In the practice sessions two pictures and two poems of Bedri Rahmi Eyüboğlu are used as materials. The students were asked to draw a picture while his poem was singing and write poem while they are looking at the drawings of Bedri Rahmi. The scope of this study consist of the works of those students, the review of the art concept of Bedri Rahmi?s era, Bedri Rahmi?s concept of art, the themes of the drawings and poems of Bedri Rahmi?s works in the practice sessions, Bedri Rahmi?s contributions to the Art education, the relation between poetry and drawing in general and in Bedri Rahmi?s works, and interview with his son Mehmet Hamdi Eyüboğlu.It is observed in the review of related literature, which was held through survey method, these two disciplines supported each other in Bedri Rahmi?s works, and students? practices, which were realized through sampling method, have a wealthy of narrations in their themes.