Nurettin Topçu'nun düşüncesinin kaynakları ve kapitalizme bakışı
The sources of Topçu's ideas and his approch towards capitalism
  1. Tez No: 253211
  2. Yazar: NECMEDDİN KEMAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN HAŞLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, Millet Mistikleri, Batı Mistikleri, İsyan Ahlâkı, Tasavvuf, Araçsal Rasyonalite, Kapitalizm, Romantik Anti Kapitalizm, Anadolu Sosyalizmi, Nurettin Topçu, Nation Mystics, Westwern Mystics, Insurrection Ethics, Islamic Mysticism, Instrumental Rationality, Capitalism, Romantic Anti- Capitalism, Anatolian Socialism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışmamızın birinci bölümünde Nurettin Topçu'nun düşüncesine kaynaklık eden kişiler ve kavramlar açıklanmaya çalışıldı. İkinci bölümde ise Nurettin Topçu'nun tüm düşünce sistemini etkileyen ve sarmalayan ?İsyan Ahlâkı? ve ?Tasavvuf? kavramları incelendi.Nurettin Topçu'nun kapitalizme bakışı O'nun muhalif kimliğinin de çok açık ortaya çıktığı noktadır. Bu bağlamda çalışmamızın üçüncü bölümünde Topçu'nun kapitalizme bakışı, daha doğrusu Topçu'yu ?anti-kapitalist ?noktaya götüren sebepler incelendi. Önce Topçu'yu bu kimliğe büründüren kavramları izah etmeye çalıştık. Bu bağlamda ?Araçsal rasyonalite? kavramını açıkladıktan sonra, Topçu'da ?romantik anti-kapitalist? muhalif kimliğin felsefi ve sosyolojik temellerini izah etmeye çalışıldı. Daha sonra bu muhalif kimliğin nasıl bir çerçevede gerçekleştiği anlatıldı. Son olarak ise Topçu'nun muhalefet ettiği kapitalizme karşı ortaya koymaya çalıştığı ütopyası; ?Anadolu Sosyalizmi? kavramı bağlamında kısaca anlatılmaya çalışıldı.Topçu hiçbir ideoloji ve siyasi anlayışın insandan, insan onurundan ve onun hayatından daha kıymetli olmadığını çok açık bir şekilde dillendirmiştir. O'nun muhalif kimliği, kapitalizme ve modernleşmeye olan eleştirileri yıkıcı değil yapıcı bir konumdadır. Küresel ölçekte çevresel, ekonomik, psiko-sosyal olarak derin bir krizden geçtiğimiz şu zaman diliminde, Topçu'nun eleştirilerinin ve fikirlerinin bu problemlerin çözümünde katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The first section of our study attempts to explain the people and concepts that served as resources for Nurettin Topçu?s thought. The second section investigates the concepts of ?Insurrection Ethics? and ?Islamic Mysticism? that affects and encloses Nurettin Topçu?s complete thought system.Nurettin Topçu?s view on capitalizm brings his contrarian identity to light. In this context the third section of our study investigates his view on capitalism or rather the reasons that bring Topçu to the point of ?anti ?capitalizm?. First we attempted to interpet the concepts that wrappet Topçu in this identity. After explaining the concept of ?Instrumental Rationality? in this context, we tried to interpet the philosophical and sociological foundations of Topçu?s ? romantic anti-capitalist? contrarian identity. Later the framework in which this cantrarian identity took place is explained. Finally the utopia which is tried to be presented against capitalism that Topçu opposed;“Anatolia socialism”in the context of the concept has been tried to be briefly described.Topçu has very clearly articulated that no ideology or political viewpoint is more valuable than man, a person?s honor or a person?s life. His contrarian identity, criticism of capitalism and modernization hold a constructive rather than a destructive stance. On a global scale, in the midst of adeep environmental, economical, and psychosocial recession, we are of the opinion that Topçu?s criticism and thoughts will contribute to solution of our problems.