Namık Kemal'e göre devlet ve devlet adamları
According to Namık Kemal the state and the state men
- Tez No: 253286
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Âlî Paşa, Hükümet, Makale, Âlî Paşa, Government, Article
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Osmanlı İmparatorluğunun XIX. Yüzyılda içinde bulunduğu siyasi, ekonomik buhranlar, buna mukabil olarak da Bab-ı Ali'nin takındığı tavır ve Avrupa'nın Osmanlı imparatorluğuna yaklaşımını bilmekteyiz. O dönemin aydın kesimi olarak bildiğimiz birçok kişi gibi Namık Kemal de Osmanlının içinde kendince aksak olan yönlerini, tahlil ettiğini ve bu tahlil sonucu tespitlerini de makalelerinde yansıttığını görmekteyiz.Yeni Osmanlılar Cemiyetinin en büyük hedefi hükümetti ve Namık Kemal'e göre hükümette bulunan kişilerin iyi yetişmiş kimselerden oluşturulması halinde Osmanlı İmparatorluğunun içinde bulunduğu durum aşılabilirdi. Osmanlı imparatorluğunda Sultan III.Selim döneminde Avrupa'ya öğrenciler gönderilmeye başlandı. Artık Sultan III.Selim döneminden itibaren batının her konuda ileride olduğu anlaşılmış ve bunların bir an evvel ülkemizde de olması için yetişmiş elemana olan ihtiyaç nedeniyle bu durum uygun görülmüştü. Ancak uzun zamandır Avrupa'ya gidip çeşitli eğitimler almış olan bu kişiler döndüklerinde kendilerinden umulanı veremediler.Namık Kemal'in döneminin devlet adamlarını eleştirmesini konu alan bu çalışma Osmanlı İmparatorluğunun bekası ve ilerlemesi meselesinin ülkenin yönetimindeki hangi kişilere takıldığını, aksadığını gösteren fikirlerini ortaya koymaktadır.Çalışmamızda özellikle Âlî Paşa, Fuad Paşadan ve kısmen de Mahmut Nedim Paşa'dan bahsedilmiştir. Biz genellikle Namık Kemal'in makalelerinden yola çıkarak, onun ağzından bu kişilere getirdiği eleştirileri ortaya koymayı tercih ettik. Bunun için de özellikle Hürriyet'teki, Hadika ve İbretteki makalelerinden faydalandık.Namık Kemal'in döneminin devlet adamlarına bakış açısını ele alan bu çalışmamız XIX. yüzyıl Osmanlısının içinde bulunduğu durumun bir başka yönden de değerlendirilebilmesi bakımından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü biliyoruz ki tıpkı günümüzdeki gibi geçmişte de diplomasi devlet yönetimi açısından önemlidir. İyi bir diplomasi, yani iyi yetişmiş devlet adamları ülkeyi çok daha ileri düzeylere taşıyabilirken, gerekli donanıma sahip olmayan devlet adamları ülkenin kat kat gerilemesine ve hatta tarih sahnesinden silinmesine yol açabilmektedir.
Özet (Çeviri)
We are aware that 19th century was a century of economic and political turbulances for Ottoman Empire, we are also concious of attitude and critique of media, and Europe?s approach against Ottoman Empire. Like the most well-known scholars of that time, Namik Kemal observed negative sides of Ottoman Empire as well, and expressed his observations in the articles that he published.Government was the main target for The Association of the New Ottomans and according to Namik Kemal Ottoman Empire would be able to overcome current condition by placing prominent and well-educated individuals within government. Sending students for further education to Europe started during Sultan Selim III. At the same time, it was acknowledged that the West was leading in all areas, therefore neccessity of qualified and well-educated individuals for Ottoman Empire was unavoidable. However, when those indiviuals educated in Europe for a long time returned, unfortunately they did not fulfill the expectations.This research which analyzes Namik Kemal?s critisizms of government officials during his time, pushes forward the idea of finding government officials that are reponsible for preventing the prosperity of Ottoman Empire.This research particularly mentions Ali Pasa, Fuad Pasa and partially includes Mahmut Nedim Pasa. Most of the time, by using Namik Kemal?s articles, we prefered to benefit from his criticism aimed at individuals mentioned above. Specifically for this reason, we benefited from articles ?Hadika? and ?Ibretteki? in Hurriyet.This research of ours, which analyzes Namik Kemal?s perpective of government officials, is important because of the fact that, conditions of 19th century Ottoman Empire can be evaluated from a different point of view. As we know, diplomacy was as important in state governance in the past as it is now. While successful diplomacy, meaning that, having qualified government officials would lead to higher and better achievements, with the same token, unqualified goverenment officials lacking neccessary capabilities would lead to regression of a country or even might lead to its disappearance from the map of the Word.