Silifke halk kültürü araştırması
Investigation of Silifke folk culture
- Tez No: 253312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Silifke, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, Halk Edebiyatı, Halk Bilimi, Halk İnanışları, Silifke, Folk Culture, Traditions Periods, Folk Literature, Folk Beliefs
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 511
Özet
?Silifke Halk Kültürü? başlıklı bu çalışmada Mersin'in Silifke ilçesindeki geçiş dönemleri olan doğum, sünnet, askerlik, evlenme, hac ve ölüm âdetleri ve bunlara bağlı inanç ve pratikler; bayram, tören ve kutlamalar; halk inanışları; halk mutfağı; halk bilgisi; oyun, eğlence ve spor; halk edebiyatı ürünleri ile canlı ve cansız varlık adları üzerinde durulmuştur.Çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır. Yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler belirli bir düzen ile sınıflandırıldıktan sonra üzerinde inceleme çalışması yapılmıştır. Tespit edilen âdet ve inanmaların eski Türk inanç sistemleriyle olan bağlantıları kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda ise metinlerde karşılaşılan ve yöreye özgü olan kelimeleri kapsayan bir sözlük, fotoğraflar ve ilçenin haritası yer almaktadır.Bu araştırmanın sonucunda Silifke halk kültüründe, hem Orta Asya'nın hem de Anadolu'nun inanç ve kültür yapısının izlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Bu izler İslamiyet'in kabulünü izleyen süreçte yeni dinin rengini alarak bugünkü Silifke halk kültürünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In this paper with head ?Investigation of Silifke Folk Culture? is focused on tradition period in Silifke in Mersin which birth, circumcision, military service, marriage, pilgrimage and death tradition and belief and practicals; connected with them. Bairam, ceremony and celebrations, folk beliefs, folk kitchen, folk knowledge; play, entertaintment and sport; folk literature products, and living and lifeness existence?s names.This paper consists of nine sections. After obtaired knowledge from written and oral sources has been classified a definity order, work has been done on the review. Traditions end beliefs which has been fastaned down, trying to making contact with ancient Turkish belief systems. At the end of the study take place a dictionary which encountered in the texts, and including indigeneous words, photograps and a map of county.As a result of this investigation, in the Silifke folk culture has been determined both Central Asia and Anatolian?s belief and culture structures traces. These traces constitue current Silifke folk culture with getting the new religion?s colour in the time acceptence of Islam.