Eleştirel düşünme becerilerini ölçmeyi amaçlayan iki testin psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of psychometric characteristics of two tests aiming to assess critical thinking abilities
- Tez No: 253320
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme Becerisi, Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Ölçeği Form S, Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X, Critical Thinking Ability, Cornell Critical Thinking Test Level X, Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma, eleştirel düşünme becerilerini ölçmeyi amaçlayan Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Ölçeği Form-S ile Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey-X'in psikometrik yapıları ve nitelikleri (faktör yapısı ve güvenirlik) incelenmiştir. Ayrıca çalışmanın sonunda eleştirel düşünme tanımlarından yola çıkarak araştırmacı tarafından önerilen eleştirel düşünme tanımı yer almaktadır.Betimsel olan bu çalışmada, Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X ile Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Testi Form-S testlerinin uyarlama çalışmaları gözden geçirilmiştir. Testler, 2008?2009 eğitim-öğretim döneminde Mersin İl Merkezinde bulunan farklı türdeki (Genel, Anadolu, Meslek, Fen Liseleri) Ortaöğretim Okullarında eğitim gören 9. 10. ve 11. sınıf öğrencilerini kapsayan toplam 764 kişiden oluşan çalışma grubuna sıra etkileri de kontrol edilerek uygulanmıştır.Elde edilen veriler, STATICTICA 5.5 ve SPSS 11.5 programları ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X ve Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Ölçeği Form-S'nin orijinal formlarında önerilen yapıların çalışma yapılan grup için doğrulanmadığı görülmüştür. Testlerinin madde-toplam test korelasyon analiz sonuçları da faktör analizi sonuçlarını desteklemiştir.Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X'in orijinal ölçek yapısı dikkate alınarak yapılan içtutarlık analizinde, KR-20 katsayısı testin tümü için 0,76 iken, alt testlere ilişkin katsayının 0,45 ile 0,63 arasında değiştiği görülmüştür. Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Ölçeği Form S'nin orijinal yapısı dikkate alınarak yapılan güvenirlik analizi sonucunda, KR-20 içtutarlık katsayısı testin tümü için 0,32 iken, alt testlerin 0,11 ile 0,33 arasında değiştiği görülmüştür. Bu durum, testlerin güvenirlik bakımından zayıf olduğunu göstermektedir.Elde edilen bulgular Cornell Eleştirel Düşünme Testi Düzey X ve Watson-Glaser Eleştirel Düşünme Testi Form S'nin psikometrik bakımdan güçlü testler olmadığı ve bu nedenle de bu testlerin çalışmanın yapıldığı grup için bir değerlendirme aracı olarak kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, psychometric structure and characteristics (factor structure and reliabiliry) of Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S and Cornell Critical Thinking Test Level X, which aimes to assess critical thinking abilities, were examined. Also at the end of the study, a critical thinking definition is proposed by the researcher which is derived from critical thinking definitions in the literature.In this descriptive study, adaptation studies of Cornell Critical Thinking Tests Level X and Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S are overviewed. Getting under control the order effect, the tests are carried out on a study group of 764 person icluding 9th, 10th,11th class students studying at different kind of schools in provincial centre of Mersin for 2008-2009 education year.The results of the study were analized with STATICTICA 5.5 ve SPSS 11.5 programmes. According to the results, the structures proposed on the original forms of Cornell Critical Thinking Tests Level X and Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S are not verrified for the study group. The tests? item total test correliton analysis results also supported the factor analysis results.In the internal consistency analysis carried on considering the original scale structure of Cornell Critical Thinking Test Level X, it was found out that KR-20 coefficient is 0,76 for the whole test, while the coefficient of subtests are ranging between 0,45 and 0,63. In the consistency analysis carried on considering the original scale structure of Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S, it was found out that KR-20 internal consistency coefficient is 0,32 for the whole test, while the coefficient of subtests are ranging between 0,11 and 0,33. This situation shows that the tests have weak reliability.According to the results of the study, it was concluded that Cornell Critical Thinking Tests Level X and Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal, Form-S are not psychometrically strong tests and therefore using these tests as an evaluation instrument for the study group of this research is not appropriate.