1898 Kandiye olayları sonrasında Girit'ten Mersin Sancağı'na göçler (1898?1907)
Migrations from Crete to Mersin Sub-province after the 1898 Kandiye Events(1898 ? 1907)
  1. Tez No: 253337
  2. Yazar: RÜŞTÜ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NÜKHET ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Girit, Mersin, Tarsus, Göç, Göçmen, İskân, Crete, Mersin, Tarsus, Migration, Immigrant, Settlement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
6?7 Eylül 1898'de Kandiye merkezli olarak meydana gelen olaylar sonrasında, Büyük Devletlerin baskısıyla Osmanlı askerleri Girit'ten çekilmek zorunda kalmıştır. Bu durum karşısında güvenlikleri iyice tehlikeye düşen Ada'nın Müslüman ahalisi yoğun bir şekilde Anadolu'ya göç etmeye başlamışlardır. Özellikle İzmir merkezli yapılan bu göçler neticesinde, Osmanlı hükümeti Batı Anadolu şehirlerine yığılan göçmenleri, çeşitli başka bölgelere iskân etmeye çalışmıştır.Mersin Sancağı, bu göç sürecindeki önemli merkezlerden biridir. Mersin ve Tarsus kazalarını içine alan bu bölge, yaşanan göçmen iskânı sürecinde hükümetçe, hem göçmenlerin iskân edildikleri, hem de Mersin limanı kullanılarak çeşitli başka iskân bölgelerine nakledildikleri bir merkez olarak kullanılmıştır.Bu çalışmada, 1898?1907 yılları arasındaki dönemde, Girit'ten Mersin Sancağı'na yapılan göçler ve bu göçler ile gelenlerin iskânları sırasında karşılaşılan sorunlar demografik, sosyal, ekonomik ve kültürel açılardan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the period followed the events took place in Kandiye on 6 ? 7th of September 1898, the Ottoman troops were forced to retreat from Crete under pressure of the Great States. Against this situation, the Muslim inhabitants of the island whose safety of life was in extreme danger began to migrate to Anatolia. In consequence of these migrations, particularly those made intensively to Izmir, the Ottoman government tried to settle the immigrants amassed in West Anatolian provinces to various areas of Anatolia.Mersin sub-province is one of the outstanding centers during that migration process. This region which encompasses Mersin and Tarsus counties had been used by the government during the undergone immigrants settlement process as a center where immigrants were settled as the government had further used the Port of Mersin to transfer the immigrants to other regions.This study looks into migrations made from Crete to Mersin sub-province between the years 1898?1907 and the mutual interaction of the immigrants with the region during the migration process and handles the topic from the demographic, social, cultural and economic aspects.