Mersin'de kentsel hareketlilik: Mersin esnafının mekansal hareketliliği üzerine bir araştırma
Urban mobility in mersin: A research on the spatial mobility of Mersin shopkeepers
- Tez No: 253338
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDİZ YILMAZ-BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent ve Kentleşme, Kentsel Mekân, Kentsel Hareketlilik, Ticaret, urban and urbanization, urban space, urban mobility, trade
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada kent mekânlarının şekillenmesinde ve toplumsal yapının kentmekânında okunmasında önemli bir etken olan kentsel hareketlilik ele alınmıştır.Günümüzde ulaşım altyapısının ve teknolojinin gelişmesiyle kentler çok merkezli biryapıya kavuşmuş ve daha geniş alanlara yayılmışlardır. Kentlerin daha geniş alanlarayayılması, bünyesinde çeşitli sosyo-ekonomik yapıdaki toplumsal grupları barındırmasıkent mekânlarının ve kent mekânlarındaki fonksiyonların kullanımında farklılıklaryaratmıştır. Çünkü her toplumsal yapının ihtiyaçları ve talepleri farklılık gösterir. Kentmekânındaki kentsel fonksiyonların yer seçim kararlarını veren ve bu fonksiyonlarıkullanmak isteyen toplumsal yapı içindeki aktörler de ihtiyaçları ve taleplerine göremekânda hareketlilik kazanarak, yeni ihtiyaçlarını karşılayacak yeni mekânları tercihederler.Çalışmada ilk olarak, Mersin kent merkezinin ekonomik ve mekânsalyapısındaki değişimi tarihsel süreç içerisinde incelenmiştir. Daha sonra, kent merkezindekiticarethanelerle, ticarethanelerin yer seçimi, iş sahiplerinin ve işyerinde çalışanlarınmekânda hareketliliği üzerine anketler yapılarak kent merkezindeki hareketlilikincelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to evaluate the effects of urban mobility- activities onurban fabric and social structures. Nowadays, as the technological developments andtransportation infrastructures progressed, cities became polycentric and expanded. Allthose innovations, in relation to socio-economical conditions of people, made somedifferences in the usage of city spaces and in their functions, because various communitieshave different necessities during their lifetime. The main actors of the social life prefernew places as they are gaining different roles in changing necessities.In this study, the Central Business District (CBD) of Mersin city wasinvestigated in relation to its economical and spatial aspects within a historical perspective.It then focused on the business places and commercial concerns in the city center andquestionnaires were conducted with the petty commercants to determine the extent of theirmobility in the city.