Kriz dönemlerinde tüketim alışkanlıklarındaki değişim üzerine bir araştırma
A research on the change of consumption habits during period of crisis
- Tez No: 253376
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Alışkanlıkları, Yaşam Tarzı, Ekonomik Kriz, Küresel Kriz, consumption, consumption habits, life style, economic crisis, global crisis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle ortaya çıkan ekonomik krizler artık daha karmaşık, daha yıkıcı etkiler bırakmaya başlamıştır. Ülkeler arasında sınırların ortadan kalkması sonucu, para ve sermayenin serbest dolaşımı, herhangi bir ülkede ortaya çıkan krizin o ülke ile ilişki içerisinde bulunan diğer ülkelere de sirayet etmesine neden olmaktadır. Ülkemizde yaşanan küresel kriz reel sektörü ve tüketiciyi etkisi altına almaya başlamıştır. Tüketici satın alma sürecinde ve tüketim alışkanlıklarında değişiklikler yaparak krizi en az hasarla atlatmaya çalışmaktadır.Çalışmanın amacı tüketicilerin krizden etkilenip etkilenmediğini, hangi harcamaların ve hangi tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ve bu değişimin ne yönde gerçekleştiğini ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşabilmek için anket yöntemi kullanılmıştır. Kolayda örneklem tekniği ile Sakarya'da 18 yaşın üzerinde ve öğrenci olmayan tüketicilerin görüşlerine başvurulmuştur.Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tüketim ve tüketici kavramları ve tüketici davranışlarını etkileyen faktörler ve satın alma karar sürecinin yapısı ve aşamaları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise kriz, krizin özellikleri, nedenleri ve sonuçları üzerinde durulduktan sonra kriz sürecinde ülkemizde yaşanan tüketim alışkanlıklarında ve harcama yapısındaki değişim ortaya konmuştur. Veri analizi ile elde edilen bulgulara üçüncü bölümde değinilirken, sonuç ve öneriler bölümünde ise araştırmanın genel değerlendirilmesi yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda tüketicilerin kriz ile birlikte yaşadığı güven sorunu, temel ihtiyaçları dışında kalan diğer gereksinimlere karşı olan ilgisini azaltmasına sebep olmuştur. İçinde bulunduğu yaşam standartlarını iyileştirmekten vazgeçip korumaya yönelik önlemler almasına neden olmuştur. Tüketicilerin ihtiyaçlarını erteleyerek yada durdurarak tasarruf yapmaya başlamışlardır. Gıda tüketim alışkanlıklarının ve alışveriş alışkanlıklarının değiştiği, krizle birlikte fiyat unsurunun marka ve kalitenin önüne geçtiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to globalization the economic crisis today is even more complex and it's started to leave more destructive effects. As a result of the boundaries between countries being lifted, stock and money in circulation, any crisis that would arouse in a country would affect other countries in relation to that country as well. The current global crisis in our country has begun causing an impact on the real sector and consumers. The consumers are trying to overcome the crisis with the minimal possible damage by introducing changes to their comsumption and their habits.The purpose of the research is to find out if the consumers are being affected or not, to see which consumption habit they're altering and seeing in what ways they're doing these. To be able to acheive this purpose the survey method has been used. In another way, consumers over the age of 18 in Sakarya, who aren't students, have been asked their thoughts and opinions with the sampling method.This research consists of four parts. In the first part, consumption and consumer concepts and factors that affect consumer's behaviour also, purchasing decision process structures and stages have been stood upon. After standing upon crisis features and its reasons and results in the second part, the changes in consumption habits and its structure in our country during the crisis has been put forward. In the third part, the findings which have been obtained with the data analysis have been looked at . In addition, a general evaluation of the research has been done in the the results and suggestions part .At the end of the research its been found that the consumer's trust matter with the crisis has caused them to reduce their interests in anything except for basic requirements. Its also caused them to stop trying to improve their living standards but to start to taking measures for protection. The consumers have started to delay or neglect their requirements in order to start saving. It's been revealed that food consumption habits and shopping habits have changed and that with the crisis the pricing has become more significant than brands/designers or quality.