Yeniden Milli Mücadele Hareketi ve din
National Struggle Movement Again and religion
- Tez No: 253436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dini grup, Yeniden Milli Mücadele Hareketi, siyaset-kültür-din ilişkisi, Religion, Religion-oriented group, Yeniden Milli Mücadele Hareketi, relation between politics-culture-religion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yeniden Milli Mücadele Hareketi 1960lı 1970lı yılların Türkiyesine damgasını vuran bir harekettir. YMMH beş temel prensibe sahiptir: Anti-kapitalist, anti-Siyonist, anti-komünist, milli değerlere bağlı ve İslama saygılı. Bu hareketin insanlık tarihi kadar eski olan din olgusuyla ilişkileri, hareketin dine bakışı çalışmanın temelini oluşturmaktadır. İncelenen hareket hakkında ve onun dinle ilişkisi bağlamında yeterince bilgi bulunmamaktadır.Bu çalışmanın araştırma problemi, Yeniden Milli Mücadele Hareketinin oluşumunda din faktörünün ne derece etkili olduğu ve hareketin dini bir grup olarak kabul edilebilirliği şeklinde ifade edilebilir. Bu bağlamda çalışmanın amacı şu sorulara cevap bulmak olmuştur: Yeniden Milli Mücadele Hareketi kuruluşunda ne tür söylemler etkili olmuştur? Hareket kuruluş amaçları arasında dini ve manevi unsurları göstermekte midir? Yeniden Milli Mücadele Hareketi haiz olduğu özellikleri bakımından dini bir grup olarak değerlendirilebilir mi? Yeniden Milli Mücadele Hareketi mücadelesini sürdürürken yapmış olduğu kültür faaliyetlerinde(yayınlar, seminerler vb.) din faktörü ne derece etkili olmuştur? Kültür-din, siyaset- din ilişkileri bağlamında Yeniden Milli Mücadele Hareketi nereye yerleştirilebilir? Hareketin İslam, Yahudilik ve Hıristiyanlık dinlerine bakış açısı nedir?Bu sorulara cevap ararken literatür taraması yapılmıştır. Öncelikle hareketle ilişkilendirilen kavramları açıklamak amacıyla Din Sosyolojisi kaynaklarına başvurulmuştur. Yeniden Milli Mücadele Hareketi'nin Din Sosyolojisinin kavramları açısından değerlendirileceği bölümde Hareketin yayınlarından olan Yeniden Milli Mücadele Dergisi, Pınar Dergisi, Gerçek Dergisi gibi hareketin temel görüşlerinin yer aldığı kaynaklar kullanılmıştır. Ayrıca konu olan hareketin tarihi bir hareket olması bakımından o dönemi yakından yaşamış kişilerle kişisel görüşmeler yapılmıştır.Bu çerçevede yapılan çalışmalar neticesinde Yeniden milli Mücadele Hareketi'nin doğuşunda ve Kültür çalışmalarında din faktörünün etkili bir unsur olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda hareketin sırf dini alanda değil bir millet mücadelesinin ihtiyaç duyabileceği her alanda(sosyal, siyasi, kültürel, iktisadi vb.) çalışmalar yaptığı, dini hassasiyetleri yüksek siyasi bir kadro hareketi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca hareketin hiçbir şiddet olayına karışmayışının sebeplerinden en önemlisi, hareketin mensuplarının sahip olduğu dini hassasiyetlerdir. Bu yönüyle bakıldığında çalışmanın bulgularının günümüz sosyal-siyasal hayatı için önemli noktaları olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
National Struggle Movement Again-Yeniden Mili Mücadele Hareketi or YMMH- has been a very effective end impressive movement in Turkey during 60s and 70s. YMMH has been five basic principles: Anti-capilatist, anti-Zionist, anti-communist, committed to national values and respectful Islam. Relations between YMMH and theological science are the foundation of this study. There doesn?t exist enough information about this relations and the movement.The main purpose of this thesis is the affect of religious and spiritual factor in the foundation of ?Yeniden Milli Mücadele Hareketi?. Main purpose of this thesis can be expressed with the answers of those questions: Which declarations are crucial in the base of YMMH? Are the religious and spiritual beliefs among the aims of this movement? Can it be considered as a religious oriented community? What is the effect of religious thoughts in cultural activities (seminars, publications)? How can YMMH be considered in the aspect of culture-theology, politics-theology relations? What is the point of view toward Islam, Judaism and Christianity?Theological resources have scanned during the preparation of this thesis. Especially, Yeniden Milli Mücadele, Pınar, Gerçek journals which are the movement-oriented publications are the most used publications.As a result, religious thoughts can be considered as an important an effective part in formation of Yeniden Milli Mücadele Hareketi. YMMH can be considered as not only in religious area but also in financial, cultural and political area. Furthermore, YMMH has never been a part of anarchist movements by officially because of its respect to Islam. Finally, it can be considered that results of this thesis are very important for contemporary social and political thoughts in our country.