Konaklama İşletmelerinde Yenileşim Yönetimi
Innovation Management in Accommodation Establishments
- Tez No: 253504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRHAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmesi, Yenileşim Yönetimi, Otel, Accommodation Establishments, Innovation Management, Hotel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Rekabetin sürekli arttığı modern dünyada, işletmeler sunduklarıürünlerle farklılaşarak sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmeuğraşındadırlar. Bu süreç içerisinde önem kazanan rekabet araçlarından biriyenileşim kavramıdır.Yapıları gereği diğer işletmelerden farklı özellikler sergileyen konaklamaişletmeleri, yerel ve uluslararası anlamda yaratabildikleri etkilerden dolayıbüyük önem taşımaktadırlar. Özellikle ülkemizin turizm gelirlerinde büyükpayı olan bu işletmelerin sağlıklı bir şekilde var olabilmeleri ülke ekonomisiaçısından da önemlidir. Mikro açıdan bakıldığında ise bir konaklamaişletmesinin sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etmesi, hem işletme, hemçalışanlar, hem de misafirler için memnuniyet yaratmaktadır.Ulusal ve uluslararası yazın incelendiğinde özellikle konaklamaişletmelerinde yenileşim ve yenileşim yönetimi üzerine yapılmış güncel vedetaylı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu boşluğu da doldurmayı amaçlayançalışmanın ana amacı, teorilerdeki yenileşim kaynaklarının, yenileşimtürlerinin, yenileşim yönetimi bileşenlerinin pratikte konaklama işletmelerindeyönetim ve işleyiş açısından nasıl ele alındığı, ne için ve nasıl yenileşimleryapıldığı ve yenileşimlerin neler olduğunun ortaya konulmasıdır.Teoride elde edilen bilgilerin sınanması ve detaylandırılması içinaraştırma özellikle yaptıkları yenileşimlerle gündeme gelen Özbek Turizmotellerinde (Nippon Hotel, Point Hotel Taksim, Point Hotel Barbaros)yürütülmüştür. Çalışmada ?ne oluyor?? sorusuna cevap aranmış, konuhakkındaki bilgiler derinleştirilmeye ve konu daha değişik boyutlarıylaanlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada ayrıca Türkiye'de ilk kez insan kaynaklarıişlevlerini tamamen dış kaynak olarak kullanmaya başlayan söz konusuotellerde gerçekleştirilen yenileşim çalışmaları anlaşılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda otel bazında hem Türkiye'de hem de dünyadailk kez gerçekleştirilmiş yenileşimler tespit edilmiş ve bu başarıların nasılgerçekleştirilebildiği örnek teşkil edecek şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the increasingly competitive modern world, the organisations target asustainable competitive advantage through product differentiation. The conceptof innovation is gaining importance in this process as a tool for competition.Due to their structures, accommodation establishments have uniquequalities and therefore claim much importance thanks to the effects they areable to create on the local and international stage. The continuation of theiroperation is also important for the national economy, since they generate animportant section of our tourism receipts. In the micro level, the sustainablecompetitive advantage of an accommodation establishment creates satisfactionfor the organisation, the workforce and the guests.In the national and international literature review, a current anddetailed research on innovation and innovation management in accommodationestablishments is not detected. The main aim of this thesis, which also aims tofill this void, is to state how the theoretical innovation sources, innovation types,innovation management components are applied in practice in accommodationestablishments in the sense of management and operation, why and what kindsof innovations are done and what the innovations are.In order to test and detail the knowledge achieved in theory, the researchis based on the hotels of Özbek Turizm (Nippon Hotel, Point Hotel Taksim,Point Hotel Barbaros), with a reputation for the innovations they conduct. Inthe research, it is aimed to reach an answer to ?what is happening?, gain deeperknowledge on the subject and understand the subject on different dimensions.In the research, the innovation works conducted in the mentioned hotels, whichhave fully outsourced their human resources functions for the first time inTurkey, are studied.As a result, first ? time innovations in both Turkey and the world athotels are established and made an exemplary case of successful innovationimplementation.