Liderlik ve koçluk yaklaşımının yöneticiler üzerindeki etkisi: Otel işletmelerinde bir araştırma
The impact of leadership and coaching approach on managers: A research in hotel managements
  1. Tez No: 331131
  2. Yazar: ERKAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Leadership, Coaching, Tourism Management, Hotel Management
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Günümüzde küreselleşme ve teknolojik değişmeler nedeniyle yaşanan hızlı değişim ve yenileşme süreci, kurumları rekabet ortamında üstün kılacak arayışlara yöneltmektedir. Bu yönelim liderlik ve koçluk yaklaşımının önemini her geçen gün artırmaktadır.Bu çalışmada liderlik ve koçluk yaklaşımlarının yöneticiler üzerindeki etkisi konusu ele alınmıştır. Bu kapsamda yöneticilerin yaş, cinsiyet, mezun oldukları okul, toplam yöneticilik deneyimleri ve iş yerindeki unvanlara göre liderlik ve koçluk boyutlarının farklılık gösterip göstermedikleri irdelenmiştir.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde liderlik kavramı ve liderlikle ilgili yaklaşımlar, ikinci bölümde koçluk yaklaşımı incelenirken, üçüncü kısımda turizm ve konaklama kavramlarına yer verilmiştir. Araştırmanın son kısmında, yöneticilerden anket yoluyla elde edilen verilerin analiz edildiği kısım olan, araştırmanın amacı ve bulguları bulunmaktadır. Bu çalışma İstanbul'da bulunan beş yıldızlı otellerin orta ve üst düzey yöneticileri üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, otel yöneticilerinin cinsiyetleri ve koçluk yaklaşımı arasında ilişki tespit edilmiştir. Yalnız, cinsiyet ile liderlik yaklaşımları arasında ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca otel yöneticilerinin yaşlarına göre koçluk ve liderlik yaklaşımları arasındaki ilişki değişebilmektedir. Otel yöneticilerinin diğer demografik özellikleri ile koçluk ve liderlik yaklaşımları arasında olumlu bir etkileşim tespit edilmiştir. Araştırmanın son kısmında otel işletmeleri için uygulanabilir bir koçluk modeli oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the rapid change and innovation process that is experienced due to the globalization and technological changes lead the institutions to the searches that make them superior in the competitive environment. This trend is increasing the significance of the leadership and coaching approach day by day.In this study, the impact of leadership and coaching approaches on managers is discussed. Within this framework, it is examined if the managers? dimensions of leadership and coaching show any difference with regard to age, gender, the schools that they graduated, total management experiences and job titles.The research consists of four sections. While the concept of leadership and approaches about leadership are examined in the first section and coaching approach is studied in the second section, the third section includes the concepts of tourism and accomodation. In the last section of the study where the data that is obtained from managers through questionnaire, the objectives and findings of the study take place. This study is applied to mid-level and senior managers of five star hotels in Istanbul. In line with the findings of the study, a relation between the age and coaching approach of the managers is ascertained. However, no relation is ascertained between gender and coaching approaches. Furthermore, the relation between coaching and leadership approaches can vary with regards to the age of the hotel managers. A positive interaction is ascertained between the other demographic characteristics and coaching & leadership approaches of the hotel managers. In the last section of the study, an applicable coaching model is formed for the hotel managements.