Antakya-Beylan (Belen) Şer'iyye Sicili
Antakya-Beylan(Belen) Kadı Registery
  1. Tez No: 253572
  2. Yazar: NESRİN BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antakya, Belen, şer'iyye sicili, Antakya, Belen, kadı registery
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, XIX. yüzyılda Antakya Kazası'nın sosyal, ekonomik, idarî yapısı ele alınmıştır. Çalışma üç ana bölüme ayrılmış olup girişte Antakya Kazası'nın tarihçesi ve güvenilir bir veri kaynağı olan şer'iyye sicillerinden bahsedilmiştir.Birinci bölümde; şer'iyye sicilinde elde ettiğimiz verileri kullanarak Antakya kazasının idari yapısını inceledik. İkinci bölümde sicil belgelerini örnek göstererek Antakya'nın sosyal ve dini yapısını aktarmaya çalıştık. Üçüncü ve son bölümde ise Antakya'nın ekonomik hayatını ele aldık ve sicilleri göz önünde bulundurarak çalışmamızı belgelerle destekledik.
Özet (Çeviri)
In this work , the socıal, economıc and managerıal constitution of Antakya in 19. century has been examined.The work has been divided in to three main parts and in the first part ,the history of Antakya and courtesy records which are a reliable data orient have been explained.In the first part we have examined the managerial constitution of Antakya by using the data which we obtained from the courtesy records.In the second part we tried to give the social and religional constitution of Antakya with giving the documents of courtesy records as examples. In the third, that is the last part , we worked on the economic constitution of Antakya and our work has been supported by the records.