Iğdır ve Ardahan illerinin yer adları ve tasnifi
Village names and classification belonging to provinces of Iğdır and Ardahan
  1. Tez No: 253586
  2. Yazar: BERNA ÜRÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Iğdır, tarih, kültür, coğrafya, Ardahan, Iğdır, name, history, culture, geography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada Ardahan ve Iğdır illerine ait yer adları ve tasnifini ele aldık. Özellikle kökeni çok eskilere; tarihimize ve geçmişimize dayanan bu yer adlarının değiştirilmesi ve bu anlamda doğan sonuçlar ortaya koyuldu. İnsanların ad verirken içinde bulundukları iklimden, yaşadıkları büyük olaylardan ya da önemli insanlardan etkilendikleri, özellikle coğrafyanın bundaki etkisi ortaya çıktı. Sonuçta kültür mirasımız olan isimlerimize sahip çıkılması ve bu isimlerin nesilden nesile aktarılması gerektiği kanaatindeyim.
Özet (Çeviri)
We dealt with place names and classificiation belonging to provinces of Ardahan and Iğdır in this study. The changement of these place names who are based on our history and past; especially very ancients of origin and the results appearing in this connection are put forward. When people give a name, this study appeared to be influenced from their climate being found, huge situations having lived or important people, especially effect of geography. In consequence, I?m of the opinion that it is necessary to be laid claim to our names being inherited us and being transfered to future generations.