The assessment of independent external auditing performed in Turkey in terms of generally accepted auditing standards
Türkiye'de yapılan bağımsız dış denetimin genel kabul görmüş denetim standartları açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 253618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ESRA ASLANERTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Bağımsız Dış Denetim, Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları, Auditing, Independent External Auditing, Generally Accepted Auditing Standards
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda, dünyada ve Türkiye'de yaşanan denetim skandalları şeffaf finansal tabloların oluşturulması ve finansal tablo kullanıcılarının bu tablolara olan güveninin sağlanması açısından bağımsız dış denetimin önemini daha iyi göstermiştir.Dış denetim çalışmalarının yeterliliği ve kalitesi ancak bazı kıstasların geliştirilmesi ile sağlanabilmektedir. Bu kıstaslar denetim standartlarıdır. Çok az değişikliğe uğrayarak günümüze kadar gelen ?Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları? (GKGDS) denetim faaliyetleri açısından uyulması gereken asgari standartlardır.Bu çalışmanın amacı, Türkiye' de sermaye piyasası mevzuatı, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler mevzuatı ve bankacılık mevzuatı kapsamında bağımsız dış denetime ilişkin yapılan düzenlemelerin GKGDS ile ne derece uyumlu olduğu konusunda bir kanaate varmaktır.Yapılan inceleme neticesinde, Türkiye'de sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde bağımsız dış denetime ilişkin yapılan düzenlemelerin GKGDS ile uyumlu olduğu, bankacılık mevzuatı çerçevesinde yapılan düzenlemelerin ise sermaye piyasasında yapılanlar kadar olmasa da GKGDS ile paralel olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler mevzuatı çerçevesinde yapılan düzenlemelerin GKGDS'nı karşılamaktan uzak olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Audit scandals experienced recently in world and in Turkey have better shown the importance of independent external audit in the sense of producing transparent financial statements and earning confidence of financial statement users.Competence and quality of external audit can be guaranteed only when certain criteria are developed. These criteria are auditing standards. ?Generally Accepted Auditing Standards (GAAS)? that have reached today with very few changes are the minimum standards required to be followed during audit activities.The aim of this study is to reach a conclusion on the extent to which the arrangements in Turkey concerning independent external audit within the scope of the legislations on capital market, certified public accountancy and sworn-in certified public accountancy and banking comply with GAAS.Following the study, it is concluded that arrangements regarding independent external audit in Turkey within the capital markets legislation comply with GAASs, while those within the banking legislation are in parallel with GAASs, though not as much as capital market?s arrangements. However, arrangements made within the frame of the certified public accountancy and sworn-in certified public accountancy legislation are far from meeting GAASs.