TAS 23 borrowing costs and TAS 2 inventories: The comparison of the standards with the Turkish Tax Procedural Law
TMS 23 borçlanma maliyetleri ve TMS 2 stoklar: standartların Türk Vergi Usul Kanunu ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 253619
  2. Yazar: AHMET YAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ESRA ASLANERTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS/TFRS, Borçlanma Maliyetleri, Stoklar, Değerleme, TAS/TFRS, Borrowing Costs, Inventories, Valuation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Son yıllarda, küreselleşme nedeniyle artan doğrudan yabancı yatırımlar ve sermaye hareketleri, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal tablolara olan ihtiyacı artırdı. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla IASB, yüksek kaliteli ve güvenilir Uluslararası Muhasebe Standartlarını (UMS/UFRS) hazırlayıp, yayınlamaktadır. Türkiye'de, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, (TMSK) UMS/UFRS ile birebir uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını (TMS/TFRS) oluşturma stratejisi izlemektedir.İşletmeler için küreselleşmenin etkilerinden bir tanesi de artan rekabettir. İşletmeler bu sert rekabet ortamının üstesinden gelebilmek için makineler, teçhizatlar veya tesisler gibi yeni yatırımlara ihtiyaç duymaktadır. Bu yatırımların finansmanı genellikle yabancı kaynaklarla sağlanmakta, bu durum ise borçlanma maliyetlerinin muhasebeleştirilmesinin önemini artırmaktadır. Öte yandan stokların değerlemesi; stokların eksik ya da fazla değerlenmesinin doğrudan net geliri ve böylece vergilemeyi etkilemesi nedeniyle, her zaman muhasebenin önemli ve tartışmalı konularından biri olmuştur. Borçlanma maliyetlerinin ve stokların değerleme ve vergileme sürecindeki bu önemleri nedeniyle, bu çalışmanın amacı; TMSK tarafından yayımlanan Standartlardan ikisi; TMS 23 Borçlanma Maliyetleri ve TMS 2 Stoklar Standartlarını ve bunların hükümleri ile Vergi Usul Kanunu çerçevesinde Türkiye'de mevcut vergi ve muhasebe uygulamalarını karşılaştırmalı analiz yöntemi izleyerek analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, with the increasing foreign direct investments and capital movements due to globalization, the need for reliable and comparable financial statements has increased. So as to meet this need, IASB formulated and published high quality and reliable International Accounting Standards (IAS/IFRSs). In Turkey, Turkish Accounting Standards Board (TASB) has followed the strategy of setting Turkish Accounting Standards (TAS/TFRSs) fully compliant with IAS/IFRSs.One of the effects of globalization for entities is increasing competition. The entities need new investments such as machines, plants or facilities to overcome this severe competition. The financing of these investments generally done by external resources and this has increased the importance of accounting of borrowing costs. On the other hand, the valuation of inventory has always been one of the important and controversial issues of accounting because overvaluation or undervaluation of inventories influences directly net income and so taxation. Because of this importance of the borrowing costs and inventories in the valuation and taxation process, this study aims to analyze two of the Standards that are published by TASB; TAS 23 Borrowing Costs and TAS 2 Inventories and the differences between their provisions and present tax and accounting applications in Turkey based on Tax Procedural Law (TPL) by following a comparative analysis method.