Güvenlik boyutu itibariyle Avrupa Birliği enerji politikası
European Union' energy policy by its security dimension
  1. Tez No: 253654
  2. Yazar: ÇAĞRI SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİF MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Enerji Politikası, Enerji Arzı Güvenliği, Avrupa Birliği Enerji İhtiyacı, AB Alternatif Enerji Kaynakları, European Union Energy Policy, Security of Energy Supply, European Union Energy Needs, European Union Alternative Energy Resources
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Enerji, ülkelerin ve çeşitli bölgesel birleşmelerin geleceğe güvenle bakabilmeleri, ekonomik kalkınmalarını sürdürebilmeleri ve rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri açısından bütün dünyanın dikkatle üzerinde durduğu bir konudur.Avrupa Birliği, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına karşın, ekonomisinin çarklarını çevirebilecek kadar yerel enerji kaynaklarına sahip değildir. Bu durumda, AB'nin gelecekteki enerji ihtiyacının tespiti ve bu kaynakların temini hususları ön plana çıkmaktadır. İhtiyaç duyulan enerjinin Birlik içerisinden karşılanabilmesi mümkün olmadığından, AB'nin kaynak ülkelerle olan ilişkileri, Birliği kapsamlı enerji politikaları yaratmaya sevk etmiştir.Enerji politikaları aynı zamanda, mevcut kaynakların etkin kullanımını, ithalata olan bağımlılığın alternatif enerji kaynaklarıyla azaltılmasını, iklim değişiklikleriyle mücadeleyi ve sürdürülebilir enerji arzı güvenliğinin sağlanması konularını da ihtiva etmektedir. Bu bağlamda, AB, dünyanın diğer büyük güçleriyle arasında olan yarıştan kopmak istememekte, hatta mevcut gücünü 2050 enerji vizyonu gibi orta vadeli planlarla artırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy is a vital issue in terms of states and regional formations? security, sustanance of economic development and accommodation to the competition, hence it deserves a world wide interest.Although it is the second largest economy in the world, the European Union has no sufficient energy sources that will make its economic machine to run. Hence, the EU?s healthy diagnose of its needs and the sources from where it might transfer the energy is very important. Once the required energy can not be meet by its own resources the Union?s relations with the resource countries has urged it to put forth comprehensive strategies on energy security.Energy politics has some aspects like the efficient use of the available sources, substitution of energy import by the creation of alternative energy sources, struggle against climate changes and the security and sustanance of the energy supply. In this context, the EU does not want to be pushed to the margins in the world-wide competition for energy, furthermore, it tries to empower its hand with the middle-range plans like 2050 Vision for Energy.