Gazipaşa folklorunda halk oyunları ve geleneksel giyim kuşam
Folk dances and traditional dress and finery in Gazipaşa
  1. Tez No: 253680
  2. Yazar: ERŞAN KIVRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ÖÇALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Gazipaşa, Halk Oyunları, Giyim Kuşam, Gazipaşa, Folk Dances, dress and finery
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Folklor ve Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma ile Gazipaşa'da eksikliği görülen halk oyunları ve geleneksel giyim kuşamla ilgili, alan araştırmasına dayalı temel verileri elde edip arşivlemeye çalıştık. Gazipaşa merkez ve bazı köyleri kapsamaktadır.Gazipaşa, bazı dönemlerde Toroslar'a yağan yağmurdan oluşan selin derelerde birleşerek Gazipaşa'ya inmesinden dolayı sel indi anlamına gelen ?Selinti? adıyla da anılmıştır.Antalya'nın Alanya ilçesi, Mersinin Anamur ilçesi ve Karaman ile sınır olan Gazipaşa, bu bölgelerle kültürel etkileşim içerisine girmiş; bünyesinde bu yörelerin özelliklerini de barındıran kendine özgü bir kültürel yapıya sahiptir.Yapılan alan araştırmasında Gazipaşa'ya özgü halk oyunları ve geleneksel giyim kuşamla ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmada gözlem metodu uygulanıp, mahalli kişi ve sanatçılarla görüşme yöntemi ile kayıtlar alınmıştır.Ülkemizde zeybek dansları genellikle 9 birim zamanlı olup, 7 ve 8 birim zamanlı olanlara da rastlamak mümkündür. Ancak; yapmış olduğumuz çalışmada zeybeklerle ilgili çalışmalara kaynak ve örnek olabilecek, Gazipaşa'ya özgü 15/8 birim zamanlı zeybek dansına rastlanmıştır. Zeybeğin adı yörede bilinmediğinden dolayı, zeybeği oynayan kaynak kişinin adından esinlenerek ?Sefer Emmi Zeybeği? adının oyuna verilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.Geleneksel giyim kuşamla ilgili yaptığımız çalışmada ise; kostüm parçalarında başka yörelerle benzerlik gösteren olsa da, içlik olarak giyilen iç giysisinin aynı zamanda aksesuar olarak görünmesini sağlayan, başka yörelerde görülmeyen farklı bir giyim tarzı tespit etmiş bulunmaktayız.Tespit edilen Gazipaşa oyunlarının hareketleri fotoğraflanmış, adım analizi yapılmış; yöreye ait genç kadın, gelin, genç erkek ve damat giysileri tanıtılmış ve yöreye has oyun müzikleri incelenerek notaya alınmıştır.Yapmış olduğumuz alan araştırmasına dayalı bu çalışmanın bundan sonraki çalışmalara kaynak olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study the lack of Gazipaşa common with folk dances and traditional apparel, basic data obtained based on field research whether we try to archiving. Some villages in central and covers Gazipaşa.Gazipaşa, consisting of pouring rain during some periods selin Toros point to combine the streams due to the floods in to the indi Gazipaşa means“Selinti”has been referred to as the name.Alanya district of Antalya, Mersin's Anamur district and the border with Karaman Gazipaşa, cultural interaction in this region have entered into, the properties of this region within the host has a unique cultural context.Made in field research and traditional folk dances native to Gazipaşa information is provided with clothing. Observation method applied to study whether the local people and interviews with artists and recordings were taken.Our country, time and Zeybek dances usually 9 units, 7 and 8 units in time is possible to see those. However, we have made to the study of the source and study sample may zeybek Gazipaşa-specific 15 / 8 unit time is found to Zeybek dances. Zeybek's name is unknown in the region because the resources zeybek person's name is inspired by the play“Sefer Emmi Zeybeği Zeubeği”to the name of the game I think could be given are appropriate.Related to traditional apparel in our study, in full costume similar to other regions, although the familiar inner clothes worn at the same time make it appear as accessories which are not seen in other regions a different clothing styles have determined are found.Determining the movements of Gazipaşa games photographed, step-made analysis; region belong to the young woman, bride, groom young men and clothing was introduced to the region and has taken note was examined and play music.Based on field research that we have made further studies of this study believe that the source may be.