Avrupa Birliği'nin Balkan ülkelerindeki idari ve mali reforma etki ve katkıları
European Union?s effects and contributions of managerial and fiscal reforms in Balkans
  1. Tez No: 253737
  2. Yazar: KUTLU KARANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİF MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Economics, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Mali Yardımlar, Batı Balkanlar, Demokratikleşme, European Union, Fiscal Aids, Western Balkans, Democratization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Batı Balkanlar'ın Avrupa Birliği ile bütünleşmesi sürecini diğer genişlemelerden farklı olmasını sağlayan bölgenin yapısı ve Birliğin genişleme açısından kullandığı dış politika enstrümanıdır. Batı Balkanlar birçok nedenle Avrupa açısından olumsuz anlamlarla yüklü bir bölgedir. Bu bakımdan, Batı Balkanlarda 1990'larda yaşanan çatışmalar Birliği çatışmalara yönelik çözümlemelere öncelik vermeye sevk etmiştir. Ancak 1990'ların sonuna gelindiğinde Birlik; sadece çatışmayı durdurmak, ya da çatışma mağdurlarını rehabilite etmek anlayışının yeterli olmadığını kavramıştır. Bölgenin sürekli istikrarı bölgedeki ulusların Avrupalıların sahip oldukları refah, demokrasi ve hukukun üstünlüğü düzeyine ulaşmalarıyla yakından bağlantılıydı. Bu andan itibaren de daha önceki Balkanları ehlileştirme projesi yerini Balkanları Avrupalılaştırmaya bırakmıştır. Bu mantalite değişikliğinin elle tutulur kısmı kendini Avrupa Birliği'nin bölgeye artan mali yardımlarıyla belli etmiştir.Avrupa Birliği'nin Batı Balkanlara yönelik mali yardımları buradaki ulusların dinamik ekonomik hayatlarını ve sonuç olarak da vatandaşlarının refahını etkileyen köhnemiş ve işlevini yitirmiş bürokratik yapılardan kendilerini kurtarmalarına önemli katkılarda bulunmuştur. Avrupa Birliği'nin rehberliği altında bürokratik alanda gerçekleştirilen reformlar bu uluslara yaygın yolsuzluk, mafya gibi yapısal arızalardan kendilerini kurtarmaları, ve ülkenin alt yapısını daha geniş bir ekonomik ortaklığa yanıt verecek biçimde yenilemeleri açısından önemli olanaklar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The differences of the Western Balkans enlargement from the other enlargement processes of the EU are relevant to the structure of the region and the foreign policy instruments of the EU. The Balkans has always had pejorative connotations for the Europeans. These instruments had been mostly for conflict resolution and designed for the relevant complex emergencies. However, by the end of the 1990s, the EU came to realize that settling the conflict or rehabilitating the victims was not enough. The constant stability of the region was depended on the nations of the region to keep up with the level of prosperity, democracy and rule of law that the Europeaners enjoyed. Since then, the initial project of taming Balkans has been gradually replaced by a project of making Balkans European. The tangible part of this change of logic has distinguished itself with the growing financial asistance of the Union to the region.Financial support of the European Union has so far helped the Western Balkan states to relieve themselves off the former dilapitated and malfunctioning bureaucratic structures that stalled dynamic economic life, and consequently welfare of their citizens. Reforms in bureaucratic realm under the guidance of the European Union has provided those nations with facilities to deal with structural defects like widespread corruption, mafiosy and to renew their countries? infrastructure so as to respond the needs of a larger economic partnership.