Moda illüstrasyonu ve Türkiye'de moda illüstrasyonu üzerine bir araştırma
A study on fashion illustration and fashion illustration in Turkey
  1. Tez No: 253906
  2. Yazar: DENİZ KÜRŞAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMSETTİN ZİYA DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, giysi tasarımı, moda illüstrasyonu, siluet giydirme, moda tasarımcısı, stilist, Illustration, clothes design, fashion illustration, silhouette dressing, fashion designer, stylist
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Çalışma, moda ve grafik gibi farklı iki alanın benzer bir tutumla fakat farklı amaçlara hizmet ettiği bilinen ortak eylemi, bu iki farklı alanın uygulanış metotlarını anlatmaktadır. Fakat salt teknik kaygıların anlatılması, sorunun aydınlatılmasına yetersiz kalması nedeniyle uygunsuz düşeceği düşünülmüştür. Bu doğrultuda, iki farklı sektörün bu sözde ortak eylemlerine açıklık getirilmesi için akıcılık ve aydınlatıcılık arz etmesi bakımından, yeterli ölçüde tarihçelerinden de bahsetmek gerekli görülmüştür. Görsel ifade biçimi bağlamında, illüstrasyon sanatını, başta görmek uygun düşeceğinden, illüstrasyon sanatının tanımı ve tarihçesi ilk bölümde yer almış, illüstrasyon türleri konumlandırılmıştır. İkinci bölümde giyim ve moda kavramı, tarihçe, prensip ve öğeler anlatıldıktan sonra moda resmini gerçekleştiren meslek sahipleri açıklanmış, içerisinde moda resminin bulunduğu giysi tasarım aşamaları anlatılmıştır.Üçüncü bölümde çalışma konusunun aydınlatılması bağlamında, moda illüstrasyonunun tanımı, giysi tasarımı ve grafik sanatı içerisindeki yeri ve önemine yer verilmiştir. Anatomi, kullanılan yöntem ve teknikler, sonrasında bunları, siluet kavramı ve siluete giysi giydirme yöntem ve teknikleri anlatılmış, konuya ilişkin resimler yer almıştır. Dünyadan örnek çalışmalar bu kısmı sonlandırmıştır. Moda Tasarımı bölümlerinde okutulan ?Moda Resmi? derslerinde, gençlerin -?moda illüstratörlüğü? şeklinde bir meslek dalı olsa- bir bakıma ?moda illüstratörü? olabilmelerine imkan tanıyacak yeterlikte çizim eğitimleri verdiklerini anlatmak bağlamında moda illüstrasyonunun eğitimdeki konumuna yer verilmiştir. Daha sonra ise moda sektöründeki yerine dikkat çekilmiş, konunun, aslında, Türkiye'de grafik tasarım açısından potansiyel yeni bir saha olduğuna fakat bunun için sanatla beslenen toplumsal bir bakış açısı ve yeniliğe açık olmanın önemine dikkat çekilmek istenmiştir. Grafik tasarım açısından, Türkiye'de göz ardı edildiği düşünülen moda illüstrasyonu için, çeşitli öneriler geliştirilmiş, bu da çalışmanın dördüncü bölümünde, ?Türkiye'de moda illüstrasyonuna dair sorunlar ve öneriler? kısmında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The present study looks at the action which is believed to be served by two different fields; fashion and graphic design, for different purposes and the methods used to carry out this action by these two different fields. Yet, it is believed that only describing the technical applications and explaining the problems encountered will not be enough to clearly uncover the issue. In this regard, in order to elaborate the common action of these two different sectors, it seems to be necessary to talk about their histories. Within the context of visual expression, it seems to be appropriate first to talk about the illustration art, hence, the study first includes a section dealing with the description and history of the art and then illustration types are presented. In the second part of the study, first the concept of fashion, its history, principles and elements are explained and then information is given about the professionals doing the fashion design and the stages of clothes design including fashion design are explained.In the third part of the study, in order to clarify the topic of the study, definition of fashion illustration is given, and its place and importance in clothes design and graphic art is explained. First, anatomy, the methods and techniques used explained and then information is provided about the concept of silhouette and methods and techniques of dressing up a silhouette are explained and pictures relating to the issue are given. The part is concluded with the sample works from the world. In order to show that the courses of ?Fashion Drawing? given in the departments of fashion design are adequate to train their graduates as qualified ?fashion illustrators?, the position of fashion illustration in fashion education is explained. Then, the place of fashion illustration in fashion sector is explained and it is emphasized that in Turkey the field has a great potential in terms of graphic design but there is a need for a society which has an sophisticated view of art and which is open to innovations. In relation to graphic design, for the fashion illustration which is thought to be overlooked in Turkey, some suggestions are made and they are presented in the fourth part of the study under the heading of ?Problems of the fashion illustration in Turkey and suggestions made for their solutions?.