Kredi kartları ve kredi kartlarının hukuki niteliği
Legal nature of credit cards and credit cards
- Tez No: 253905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kredi, Kredi Kartı, Banka, Bankalararası Kart Merkezi, Credit, Credit Card, Bank, The Interbank Card Center
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bireylere yanlarında nakit para tasımaksızın mal ve hizmet satın alma olanağınısağlayan, ayrıca satın aldıkları mal ve hizmet bedellerinin ödemelerini belli bir süreerteleyen veya belirli bir faiz karsılığında taksitlendirebilen kredi kartları kisilere aynızamanda nakit para çekme imkanı da sağlayan bir ödeme aracı olarak tüm dünyadakabul görmüs bir uygulamadır.Günümüzde kullanımı hızla yaygınlasan kredi kartlarına yönelik düzenlemelerüzerine finansal literatür de sıklıkla anılmakta olduğu gibi hükümetlerin gündeminde deçoğunlukla yerini üst sıralarda almaktadır. Bununla birlikte ilgili kurum ve kuruluslarınfaaliyetlerini biçimlendiren kredi kartlarına iliskin düzenlemelerin önemli bir boyutu daonların hukuki niteliği ile ilgilidir. Bu çalısmada modern yasamın ayrılmaz bir parçasınıtemsil eden kredi kartlarının gerek finans gerekse de hukuk literatürün de edindiği yerincelenmis ve kredi kartlarının hukuki niteliği arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
All around the world, the credit carts have been accepted as a shopping-toolwhich gives an opportunity to do shopping without carrying any cash, to delay thepayments for a few months or to make a hire-purchase within a definite bank rate andalso to take cash instantly.Nowadays, the new procedures for the credit cards which have accelareted togrow up rapidly, have been handled in literatur and also have an important place in thetop of agenda of the government by a majority. In addition to all these, an important partof arrangements of the activities for commercial foundations has been concerning of thelegal characteristics for the credit cards.In this review, it was researched how a place the credit cards, which are notremissible in the modern life, have in finance and also literatur of law and what the legalcharacteristics of them are.