Kent illüstrasyonlarının kullanım alanları açısından incelenmesi (Antalya örneği)
Investigation of city illustrations in terms of usage areas (Antalya example)
- Tez No: 731490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSEDDİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Kent İllüstrasyonları, Kent İmajı, Kullanım Alanları, Illustration, Illustrations of the City, Image of the City, Areas of Use
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Tarih öncesi çağlardan bu yana insan, yaşamını sürdürebilme ve bir arada hayatta kalmanın temel şartlarından biri olan iletişimi sağlayabilmesi için, düşünce ve kavramlara görsel bir anlatım dili kazandırmanın yollarını aramıştır. Zengin bir geçmişe sahip olan illüstrasyon, aynı zamanda her alanda etkili imajlar ve mesajlar oluşturabilen yaşamsal, hareketli modern bir ifade, yorum ve görsel iletişim aracıdır. İllüstrasyon artık dinamik ve sürekli kendini yenileyen, oldukça popüler bir tasarım alanı haline gelmiştir. İllüstrasyon alanı türsel olarak oldukça geniş bir kullanım alanı çeşitliliğine de sahiptir. Bunlar; reklam illüstrasyonu, basın yayın illüstrasyonu (editoryal illüstrasyon), bilimsel ve teknik illüstrasyonlar, tarihi ve kültürel illüstrasyonlar, bilgi grafiği illüstrasyonları ve moda illüstrasyonları şeklinde altı başlık altında toplanmış olup bazı türlerde kendi içlerinde ayrılmaktadır. Bu çalışmada ise illüstrasyon konusu irdelenerek, illüstrasyon türü olarak kent illüstrasyonlarının kullanım alanları açısından incelenmesi problem edinilmiştir. Kullanım alanları konusu oldukça geniş bir konu olup sınırlılığı illüstrasyon türü olan kent illüstrasyonları ile sınırlandırılmıştır. Kent illüstrasyonlarının ne olduğu, tür içeriği, dünyada ve Türkiye' de tarihsel geçmişi ile ilgili bilgiler verilmiş olup kullanılan teknikler ve illüstratörler üzerinde durularak kullanım alanları incelenmiştir. Kent illüstrasyonlarına ait kullanım alanları incelenmesinde incelenen alanlar şu şekildedir; afiş, basın yayın, yeni medya, ambalaj tasarımı, hediyelik eşya ve kartposttal alanında kent illüstrasyonlarının kullanımı incelenmiş olup gerekli öznel yorumlamalarda bulunulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise Antalya'da kent illüstrasyonlarına yönelik kullanım alanlarının tespit edilmesi amaçlanarak, Antalya kentine yönelik uygulamalı afiş örnekleri çalışılmıştır. Yaşadığımız veya yaşamadığımız sadece gezip görebildiğimiz veya hiç görme imkânı bile bulamayacağımız kentlere ait kullanım alanlarının oluşması ve artarak çeşitlenmesi kentin kimliği ve insanların maneviyatı için oldukça önemli bir durumdur. Önemli olan bu farkındalığın yaratılması ve aktif olmasıdır. Dünya genelinde kente ve kentin bütün kültürel öğelerinin değerinin bilindiği ve yaşamında ona göre şekillendiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since prehistoric times, man has sought ways to provide a visual expression language to thoughts and concepts in order to provide communication, which is one of the basic conditions for survival and coexistence. With a rich history, illustration is also a vital, moving modern means of expression, interpretation and visual communication that can create effective images and messages in any field. Illustration has now become a very popular design space, dynamic and constantly renewing itself. The field of illustration also has a wide variety of usage areas in terms of species. These are; advertising illustration, press release illustration (editorial illustration), scientific and technical illustrations, historical and cultural illustrations, infographic illustrations and fashion illustrations are grouped under six headings and are divided into some genres. In this study, the subject of illustration is examined and the problem of examining urban illustrations as an illustration type in terms of usage areas is obtained. The subject of usage areas is a very wide subject and its limitation is limited to urban illustrations, which are type of illustrations. Information about what urban illustrations are, genre content, historical background in the world and in Turkey is given, and the techniques used and the areas of use are examined by focusing on the illustrators. The areas examined in the examination of the usage areas of urban illustrations are as follows; The use of urban illustrations in the field of posters, press publications, new media, packaging design, souvenirs and postcards was examined and necessary subjective interpretations were made. In the last part of the study, in order to determine the usage areas for urban illustrations in Antalya, practical poster examples for the city of Antalya were studied. The formation and increasing diversification of the areas of use of the cities we live or do not live in or that we can only visit or never have the opportunity to see is a very important situation for the identity of the city and the spirituality of the people. The important thing is that this awareness is created and active. It has been observed that the value of the city and all the cultural elements of the city is known throughout the world and shaped accordingly in its life.