Elazığ ve çevresinde yaşayan zazalardaki halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of common public believes of zaza people in Elaziğ and around, in respect of the history of religions
- Tez No: 253956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elazığ, Zaza, Doğum, Evlenme, Sünnet, Ölüm, Tabiat ile ilgili inanışlar, Elazığ, Zaza, Birth, Marriage, Circumcision, Dead, Believes of Nature
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Elazığ ve Çevresinde Yaşayan Zazalardaki Halk İnanışlarının Dinler Tarihi Açısından Değerlendirilmesi? adlı tezimiz Giriş kısmı dışında iki bölümden oluşmaktadır.Giriş kısmında; ilimizin tarihi, coğrafi konumu, sosyal yapısı, eğitim ve ekonomik durumu, Zazaların kökenleri ile ilgili iddialar ve Zazaca hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Elazığ ve çevresindeki geçiş dönemleri ile ilgili halk inanışları ve bu inanışların Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi, ikinci bölümde ise Tabiat ile ilgili inanışlar ve bu inanışların Dinler Tarihi açısından Değerlendirilmesi yapılmıştır.Çalışma bibliyografya ve ekler kısmıyla sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
Our thesis called ?The Evaluation of the public believes of Zaza People in Elazığ and around, in respect of the history of religions? consists of two parts except introduction.In introduction part, there is some information about history, geographical position, educational state, economic and social structure of Elazığ and origins of Zaza people and Zaza Language. In the first part, the believes about transition periods in Elazığ and around and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview. In the second part, the believes about nature and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview too.The research is ended with bibliography and additional parts.