Öğretmen kimliği: Sınıf öğretmenleri üzerine sosyolojik bir çalışma (Malatya örneği)
Teacher? s identity: a sociological study on classroom teachers (Malatya case)
- Tez No: 253964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Bireysel Kimlik, Sınıf Öğretmeni, Mesleki Kimlik Algısı, Identity, Personal Identity, Class Teacher, Perceptions of Professional Identity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kimlik, hem bireysel hem de toplumsal yanımızı içermektedir. Bireyin kendi kendisini nasıl gördüğü, hem de toplum tarafından nasıl görüldüğü kimlik kavramının konularıdır. Bireyin kendisini nasıl algıladığı, bu noktada önem teşkil etmektedir. Çünkü birey, toplumsal yapı içindeki diğer bireyler aracığıyla kendini tanımaktadır. Çalışmamızda öğretmen kimliği, kimliğin mesleki boyutlarıyla ele alınmıştır. İlköğretimde görev yapan sınıf öğretmenlerinin kimlik, bireysel kimlik durumları ile mesleki kimlik algıları açıklanmıştır.Öğretmenlik mesleği, günümüzde eğitim kurumu ile ilgili olup; sosyolojik açıdan ise sosyal, kültürel, tarihsel, ekonomik, bilimsel ve teknolojik boyutları ile birlikte değerlendirilmiştir. Günümüzde öğretmenlik mesleği, ödenen ücret ve sağlanan olanaklar noktasında yeterli düzeye ulaşamamıştır. Öğretmenlik mesleğini etkileyen birtakım süreçler, öğretmenin toplum içindeki statüsünü ve değerini de giderek zayıflamaya başlamıştır. Bu nedenle öğretmen kimliği kavramı önem kazanmıştır. Öğretmen kimliği; öğretmenlerin sosyo- demografik özellikleri, mesleki özellikleri, başarı düzeyleri, mesleki bilgi ve becerileri kullanma düzeyleri, toplumsal yapıdaki konumları ve yaşam tarzları gibi durumlarını da içermektedir.Öğretmen kimliği üzerine çalışma yapmak amacıyla evren içerisinde rasgele seçilen örneklem olarak 350 sınıf öğretmeni belirlenmiştir. Bu öğretmenler üzerine Malatya'da bir alan araştırması planlanarak anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonunda toplanan veriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Identity, we include both individual and societal well. How the individual sees himself, as well as by society about how the concept of identity are shown. Individual's perception of itself, represents the importance, at this point. Because individuals, among other individuals within the social structure itself recognizes. In our study, teacher identity, identity of the professional dimension has been taken. Classroom teachers in elementary education who served the identity of individual identity and professional identity perception describes cases.Teaching profession today is related to educational institutions; sociological side of social, cultural, historical, economic, scientific and technological dimensions were assessed with. Today, the teaching profession, are paid wages and provided adequate facilities at the point level was not reached. The teaching profession some processes that affect the teacher's status in society and value increasingly began to weaken. For this reason the concept of teacher identity has become more important. Teacher identity; teachers' socio-demographic characteristics, occupational characteristics, achievement levels, using professional knowledge and skills levels, social structures and lifestyles, such as the location of the status includes.In order to do work on teacher identity in the universe as a randomly selected sample of 350 classroom teachers has been identified. This is an area in Malatya research on teachers planned survey was conducted. At the end of the studies collected data were analyzed.