Sabrî Mehmed Şerîf hayatı, sanatı, divanı'nın tenkitli metni ve tahlili
Sabrî Mehmed Şerîf his life and art, critical text of his divan and its analysis
  1. Tez No: 253985
  2. Yazar: MEHMET KORKUT ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabrî, Şiir, Tahlil, Klâsik Türk Edebiyatı, XVII. Yüzyıl, Sabrî, Poetry, Analysis, Classical Turkish Literature, XVII th Century
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 506
Özet
Sabrî Mehmed Şerif, XVII. Yüzyılın önemli şairleri arasındadır. Sanatçı kişiliği Nef`î'ye yakındır. Klasik Türk şiirinin geleneksel sanat anlayışını muhafaza etmekle birlikte şiirde yenilik peşindedir.Bu çalışma Sabrî'nin hayatı, sanatı, divanının tenkitli metni ve tahlilinden meydana gelmiştir. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Sabrî Divanı'nın elli beş yazma nüshasını tespit ettik. Çeşitli kıstasları göz önünde bulundurarak yedi nüsha üzerinde tenkitli metin çalışmasını yaptık. Meydana gelen tenkitli metni esas alarak din-tasavvuf, toplum, insan ve tabiattan oluşan tahlil çalışmasını yaptık.Yaptığımız bu çalışmayla Klasik Türk Edebiyatı'nın önemli bir şahsiyeti olan Sabrî'yi ve sanatını tanıtmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Sabrî Mehmed Şerif, is one of the most significant poets of XVII th century. His artistic identity is close to that of Nef?î. While conserving the understanding of the Classical Turkish poetry, he constantly sought for innovations in poetry.This work consists of Sabrî Mehmed Şerîf?s life, art, critisizm of his divan and its analysis. As a result of our study; 55 manuscripts of Sabri?s Divan have been traced. Critical text study has been carried out on 7 manuscripts under light of various criteria. By having the critical text as the basis, four core concepts in Sabrî Mehmed Şerîf?s poetry were analysed. These concepts are religion-İslamic mysticism, society, human and the nature.By our study, we aimed to shed light on Sabrî as an important character of Classical Turkish Literature and his art.