Mihri Hatun Divanı'nın tahlili
The analysis of Mihri Hatun's Divan
  1. Tez No: 253984
  2. Yazar: GÜLŞEN KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mihrî Hâtun, 15. Yüzyıl, Klasik Türk Edebiyatı, Divân, Tahlil (Din-Tasavvuf, Cemiyet, İnsan, Tabiat-Eşya), Mihrî Hâtun, 15th century, Turkish Classical Literature, Divân, Analysis (Religion-Sufism, Society, Man, Nature and Thing.)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu çalışma Mihrî Hâtun'un Divân'ının tahlilinden meydana gelmiştir.Mihrî Hâtun 15. yüzyılda Amasya'da yaşamıştır. Bu yüzyıl İstanbul'un fethiyle Osmanlı İmparatorluğu için oldukça önemli bir yüzyıldır. Mihrî bu dönemde yaşamış, Ahmed Paşa ve Necâtî'nin çizgisinde şiirlerini yazmıştır. Türkçe bir Divân'ı vardır.Mihrî Hâtun Divânı Tahlili başlıklı çalışmamız ?Din-Tasavvuf?, ?Cemiyet?, ?İnsan? ve ?Tabiat-Eşya? olmak üzere dört ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca bu ana bölümleri oluşturan pek çok alt başlık da mevcuttur.Mihrî Hâtun bu konuları işlerken divân şiirinin klasik yapısını benimsemiş ve çizginin dışına çıkmamıştır. Samimi ve sade diliyle tezkire yazarlarının dikkatini çeken şair, hacimli olmayan Divân'ında klasik anlayışın devamı niteliğinde ortaya koyduğu şiirleriyle XV. yüzyıl şairleri arasında yerini almıştır.
Özet (Çeviri)
This work tell us The Analysis of Mihrî Hâtun?s Divân.Mihrî Hâtun Lived in Amasya in 15th century. This century was the most important time for Ottoman Empire?s History because of conquest from İstanbul. Mihrî lived this times and follow up Ahmed Paşa and Necâtî from writing poetry. She has a Turkish Divân.The present study entitled ? The Analysis of Mihrî Hâtun?s Divân? was comprised of 4 main sections; Religion-Sufism, Society, Man, Nature and Thing. Furthermore, subsections also present in each section.In her poetic style, Mihrî adopted the classical Divân poetry style and followed the traditional motifs. Mihrî had attacted the attention of literary historians with her simple and friendly poetry. However, Mihrî Hâtun is generally considered to be the representative of the classical Divân poetry style in 15 th century.