Evliliklerinde maruz kaldıkları şiddet nedeniyle kadın sığınma evinde barınan kadınların kaygı ve depresyon düzeyleri
The depression and anxiety situation of women who stay municipality guest home because of experiencing violence
- Tez No: 254014
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Domestic violence, anxiety, depression, woman, women guest home
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma; yaşadıkları aile içi şiddet nedeniyle kadın sığınma evinde kalan kadınların kaygı ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla planlanıp uygulanmıştır. İstanbul Pendik Belediyesi, Küçük Çekmece Belediyesi, Eyüp Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi Kadın Konuk Evlerinde eşlerinden gördükleri şiddet nedeni ile barınan kadınlardan elde edilen veriler, kadın konuk evlerinde hiç kalmamış ve kişisel bilgi formu ile şiddet yasamadıkları belirlenmiş kadınlardan oluşan kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır.Araştırmaya esinden şiddet gören 38 kadın ve kontrol grubu olarak şiddet yaşamadığı belirlenen 38 kadın olmak üzere toplam 76 katılımcı alınmıştır. Kadınlarla ilgili demografik özellikler ve aile içi şiddete ait bilgiler ``Kişisel Bilgi Formu'' ile toplanmıştır. Kadınların kaygı düzeylerini belirlemek için ``Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği'' (STAI) , depresyon seviyelerini ölçmek için ise ``Beck Depresyon Envanteri '' ( BDE) kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda demografik özelliklerin şiddet yasamaya etkisi olmadığı bulunmuştur. Şiddet uygulayan erkeklerin özelliklerine bakıldığında ise her gelir düzeyi, eğitim durumu ve meslekten olabildikleri görülmüştür.Şiddet yasayan kadınların kaygı ve depresyon düzeyleri yasamayanlara oranladaha yüksek bulunmuş ve şiddet arttıkça depresyon ve kaygı puanlarının da arttığı ortaya konmuştur.Anahtar Sözcükler : Aile içi şiddet, kaygı, depresyon,kadın, kadın sığınma evleri
Özet (Çeviri)
This study was planned and applied to evaluate the depression and anxiety situation of women experiencing violence and who stay at İstanbul Pendik Municipality, Küçük Çekmece Municipality, Eyüp Municipality and Üsküdar Municipality guest home. The present data has been compared with the women who have not experienced violence.The research included 76 women volunteer, 38 of them have experienced violence and as acontrol group38 of them have not. The information about the demographic features about the women and domestic violence have been summed up under the `` Personal Information Form?? . To evaluate the level of anxiety of the women `` The State-Trait Anxiety Inventory Form?? (STAI) and to evaluate the level of depression, `` Beck Depression Inventory?? have been used.As a result of the research, it has been found out that the demographic features do not effect in experiencing violence. The men applying violence may be every education level and occupation.It has been derived that the depression and anxiety levels of the women experiencing violence are higher than of those who do not and that as the violence increases, the depression and anxiety points increase.