Yeniden başlayan kadınlar: Şiddet mağduru kadınların boşanmadan sonra hayata uyum stratejileri
Women going again: Strategies of adaptation to life after divorce for women victims of violence
  1. Tez No: 844656
  2. Yazar: MİHRİBAN GÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet Mağduru Kadınlar, Boşanma Sonrası Kadın, Boşanmış Kadınların Hayata Uyumu, Şiddet ve Türleri, Boşanma Sebepleri, Women Victims of Violence, Women After Divorce, Adaptation to Life of Divorced Women, Violence and Its Types, Reasons for Divorce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kadın ve erkek evlilik çatısı altında birleştikten sonra bazı problemlerle karşılaşabilmektedir. Bu problemler içerisinde en yıkıcı olanlardan biri de şiddettir. Kadınlar evliliklerinde psikolojik, fiziksel ve cinsel şiddet gibi pek çok onur kırıcı duruma maruz kalabilmektedir. Türkiye'de şiddet mağduru kadınları korumak adına bazı kanunlar, uygulamalar ve çalışmalar bulunmaktadır. Bu araştırma; şiddet mağduru kadınların boşandıktan sonra hayat, iş, psikolojik sağlamlık, çocuk gibi konularda geliştirdikleri stratejilerin ve yöntemlerin neler olduğunu tespit ederek ileride yapılacak olan çalışmalara temel oluşturmayı hedeflemektedir. Şiddet nedeniyle boşanmış kadınların stratejilerini anlamak üzere ilk olarak literatür taraması yapılmış, toplanan bilgiler analiz edilerek kategoriler elde edilmiştir. Daha sonra Mersin ve Kayseri ilinde ikamet eden 50 şiddet mağduru boşanmış kadından derinlemesine mülakat tekniğiyle elde edilen veriler, literatür taramasıyla birlikte analiz edilerek sonuca ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda ise şiddet mağduru kadınların boşanma sonrası; ekonomik, çocuk, yeni ilişki/partner, ev işleri/hayatı, psikolojik sağlamlık, toplumsal/sosyal hayata uyum konularında uyguladıkları stratejilere ulaşılmış, ayrıca şiddet türleri ve sınıflandırmaları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Women and men may encounter some problems after they unite under the roof of marriage. One of the most destructive of these problems is violence. Women can be exposed to many humiliating situations such as psychological, physical and sexual violence in their marriages. There are some laws, practices and studies to protect women who are victims of violence in Turkey. This research aims to establish the basis for future studies by determining the strategies and methods developed by women who are victims of violence on issues such as life, work, psychological resilience, and children after divorce. In order to understand the strategies of women divorced due to violence, firstly, a qualitative literature review was conducted with snowball sampling technique, and categories were obtained by analyzing the collected information. Then, the data obtained by in-depth interview technique from divorced women who were victims of violence in Mersin and Kayseri provinces were combined with qualitative data and analyzed and the result was reached. As a result of the research, women who were victims of violence after divorce; The strategies they implemented regarding economics, children, new relationships/partners, housework/life, psychological resilience, and adaptation to society/social life were reached, and the types and classifications of violence were explained in detail.