The relation of job satisfaction with happiness and success level
İş tatmini ile mutluluk ve başarı arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 254076
  2. Yazar: MERVE MİRAY KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TEVRUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Başarı, İş Tatmini, İş Tanımlama Endeksi (JDI), Oxford Mutluluk Envanteri (OHI), Happiness, Success, Job Satisfaction, Job Descriptive Index (JDI), Oxford Happiness Inventory(OHI)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmada çalışma hayatında önemli bir yere sahip olan ?iş tatmini?nin mutluluk ve başarı ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın amacı, çalışan bireylerin iş tatmininin mutluluk ve başarıya göre mânidar düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve iş tatminine hangisinin daha fazla katkısı olduğunu ortaya koymaktır.Araştırma anketi, demografik değişkenler, iş tatmini, mutluluk ve başarı ölçeklerinden oluşmaktadır. İş tatmini değişkeni İş Tanımlama Endeksi (JDI), mutluluk Oxford Mutluluk Envanteri (OHI), başarı ise Başarı Hedefleri Ölçeği ile ölçülmüştür. Araştırmaya katılan denekler özel ve kamu sektöründe farklı görevlerde çalışan 282 kişiden oluşmaktadır.Demeografik sorularda deneklere cinsiyet, medeni durum, kıdem, toplam kıdem, eğitim düzeyi, ünvan ve gelir düzeyi hususunda bilgi vermeleri istenmiştir. İlgili analiz sonuçlarında iş tatminin ünvan ve gelir düzeyi'ne göre değiştiği, başarının sadece gelir düzeyi'ne göre değiştiği, mutluluğun ise sadece toplam kıdem'e göre değiştiği edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda iki hipotez ve bir araştrıma sorusu incelenmiştir. Araştırma sonucunda, birinci hipotezimiz olan ?Mutluluk ile iş tatmini arasında pozitif bir ilişki vardır? ve ikinci hipotezimiz olan ?Başarı ile iş tatmini arasında pozitif bir ilişki vardır? desteklenmiştir. ?İş tatmini üzerinde mutluluk mu başarı mı daha etkilidir?? şeklindeki araştırma sorumuz ise ?başarı? olarak cevap bulmuştur.
Özet (Çeviri)
As an important part of working life, job satisfaction is studied in this research in relation to ?happiness? and ?success?. The aim of the research is to determine if individuals? job satisfaction differs significantly according to happiness and success terms, and to compare the effect of these two variables on job satisfaction.Research questionnaire consists of demographic variables, job satisfaction, happiness and success scales. Job Descriptive Index (JDI) for the measurement of job satisfaction variable, Oxford Happiness Inventory (OHI) for the measurement of happiness and ?Goals of Success Scale? are used. Subjects consist of 282 people who work in private and public sector having different duties.The subjects had been asked via demographic questions to give information about gender, marital status, seniority, total seniority, educational background, and title and income level variables. It is found in related analysis results that job satisfaction differs with title and income level, success differs with income level, and happiness differs with total seniority. Two hypotheses and a research question had been analyzed in terms of the research target. At the end of the research, our first hypothesis is supported as ?There is a positive relationship between happiness and job satisfaction? and our second hypothesis is supported as ?There is a positive relationship between success and job satisfaction?. The question ?Is Happiness or success is more influential on job satisfaction?? had been answered as ?success?.