Gazzâli ve öncesi dönemde tasavvufta hizmet
The concept of service in sufism in ghazzali and in the pre-Ghazzali period
- Tez No: 254096
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAMİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gazzâlî, tasavvuf, hizmet, hâdim, Ghazzali, sufism, service, hadim
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlahiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Gazzâlî ve Öncesi Dönemde Tasavvufta HizmetHizmet insanlığın başlangıcından beri varolan bir hâdisedir. Bütün din, kültür vemistik hareketlerde önemli bir yere sâhip olan hizmet ve hâdimlik, İslâm kültürü içerisinde deönemli bir yer tutmaktadır. Çünkü İslâm'ın insanlara benimsetmek istediği hayât ölçüsüAllah'ın emirlerini yerine getirmek ve yarattıklarına hizmettir. Tasavvufî düşünce bu hayâtprensibini gerçekleştirmek için ferdî metodlar uygulayarak insanları eğitir. Bu terbiyemetodları arasında hizmet de vardır. Çalışmamız Gazzâlî ve öncesi dönemdeki sûfîlerinhizmet alanları ve anlayışlarına yöneliktir.
Özet (Çeviri)
The concept of service in Sufism in Ghazzali and in the pre-Ghazzali periodService is a reality since the beginning of humanity. Service and hadim which has animportant role in all religions, cultures and mystical movements has an important place forIslamic culture too. Because, the lifestyle that Islam wants people to get adopted is to fulfillAllah?s orders and to serve the creation of Allah. To perform these vital principles, Sufisdeveloped various methods according to the natures of the disciples. Our thesis will study themethods of serving and their understanding of serving among Sufis that have lived inGhazzali and in the earlier period.